Eerste resultaten van onderzoek fipronil-eieren geruststellend: geen gevaar voor volksgezondheid

© EPA

“De eerste resultaten van de analyses op de met fipronil besmette eieren zijn geruststellend voor de volksgezondheid”, zegt Katrien Stragier, woordvoerster van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) woensdag. “Er zijn wel eieren aangetroffen met fipronil, maar die blijven onder de grens waarboven er sprake is van een direct risico voor de volksgezondheid.”

“De vastgestelde waarden vormen in principe geen gevaar voor de volksgezondheid, maar de eieren worden toch vernietigd, omdat het gaat om een illegale stof die niet in de voedselketen mag zitten’, aldus nog de woordvoerster.

Bloedluizen

Het Voedselagentschap kreeg begin juni van een bedrijf de melding binnen dat uit eigen analyses bleek dat eieren besmet waren met het insecticide fipronil, een middel om bloedluizen te bestrijden. Fipronil mag niet in de pluimveesector gebruikt worden. In hoge dosissen en bij langdurig gebruik is het schadelijk voor de schildklier, de lever en de nieren.

Na de melding van het bedrijf startte het FAVV meteen een eigen onderzoek op. Dat moest ook nagaan welke andere bedrijven uit de pluimveesector dit insectenbestrijdingsmiddel hadden gebruikt. Ook het gerecht startte een onderzoek.

LEES OOK. Nederland onderzoekt welke voedingswaren besmette eieren bevatten

Op 20 juli lichtte het FAVV via het European Alert System andere EU-landen in van de mogelijke aanwezigheid van het illegale product in eieren. “Nederland en andere buurlanden werden meteen op de hoogte gebracht, zodra we in ons onderzoek zagen dat ze ook betrokken waren”, zegt Stragier.

Daarnaast werden ook maatregelen genomen om te vermijden dat besmette producten in de handel en op het bord van de consument zouden komen: bedrijven waarrond vermoedens bestonden werden geblokkeerd en ‘verdachte’ eieren werden vernietigd.

Niet boven de norm

Voor zijn analyses volgt het FAVV Europese richtlijnen. “Volgens die richtlijnen wordt er vanaf een bepaalde concentratie aan fipronil uitgegaan van een direct gevaar voor de volksgezondheid”, zegt Katrien Stragier. “Maar in ons land zien wij in de resultaten van onze analyses voorlopig geen concentraties die boven die norm zitten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen