© Shutterstock

Het mediterraans dieet is goed voor je, maar alleen als je genoeg geld hebt

Voor wie lang en gezond wil leven, is het mediterraans dieet al jaren een maatstaf. Uit een nieuwe Italiaanse studie blijkt echter dat de voordelen van dat dieet disproportioneel groter zijn voor zij die er warmpjes bijzitten.

flb

Veel seizoensgebonden producten waaronder heel wat groenten, wat olijfolie, een glaasje wijn erbij en dat alles met mate. Dat is zowat wat het mediterraans dieet inhoudt. Uit heel wat studies is al gebleken dat je op die manier gezond oud kunt worden, maar uit een nieuwe studie die werd gepubliceerd in de International Journal of Epidemiology blijkt nu dat de voordelen niet voor iedereen even groot te zijn.

Onderzoekers van het Italian Clinical Research Institute volgden vijf jaar lang 18.000 mannen en vrouwen uit de regio van Molise. Hoewel de studie vaststelde dat er een link was tussen hun eetpatroon en de lagere kans op cardiovasculaire aandoeningen, bleek dat vooral op te gaan voor de meer welvarende personen.

Zo ontdekten ze dat wie jaarlijks meer dan 50.000 euro verdient liefst 15 procent minder kans maakt op een hart- of vaatziekte. Mensen met een lager inkomen liepen op hun beurt twee keer meer kans om een dergelijke ziekte te krijgen dan de best verdienende.

De onderzoekers menen dat die resultaten het gevolg zijn van de mogelijkheid dat armere mensen mediterrane producten kopen met lagere voedingswaarden. Nog een andere verklaring zou terug te vinden zijn in het feit dat ze vaak fysiek zwaardere jobs uitoefenen en minder toegang hebben tot gezondheidszorg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Eten & Drinken