© VUM

Alles wat u moet weten over fipronil, het middel voor luizenbestrijding dat plots in eieren zit

Nederland is al enkele dagen in de ban van Fipronil, het insecticide dat zou aangetroffen zijn in eieren. Ook in België loopt er momenteel onderzoek om te zien of onze eieren besmet zijn met de stof. Maar waarvoor wordt het middel nu eigenlijk gebruikt? En hoe komt het in de eieren terecht?

Fipronil is een insecticide dat zit verwerkt in sommige merken vlooienbandjes. “Het doodt vooral volwassen vlooien”, melden websites voor de verzorging van katten en honden. Het is een chemische stof, die ontwikkeld werd door het voormalige Franse farmaceutische concern Rhône Poulenc. Het kwam in 1993 op de markt. De rechten van het product zijn sinds 2003 in handen van het Duitse BASF.

Het middel werkt behalve tegen vlooien ook tegen teken, luizen, mijten en mieren. In pluimveesector is fipronil opgedoken in het bestrijdingsmiddel Dega-16 dat wordt gebruikt om bloedluis in de stallen te bestrijden. Het is een legaal product voor hobby- of huisdieren (katten en honden), maar het mag absoluut niet gebruikt worden bij dieren die in de voedselketen terechtkomen, zoals pluimvee.

Matig toxisch

Dega-16 is ook gebruikt door ChickFriend uit Barneveld (Gelderland), een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in bloedluisbestrijding bij pluimveebedrijven. ChickFriend heeft het product gekocht bij het Kempense bedrijf Poultry-Vision in Weelde (deelgemeente van Ravels), waar vermoedelijk illegaal fipronil is toegevoegd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil voor de mens als “matig toxisch”. Met andere woorden: het levert niet direct gevaar op voor de volksgezondheid. Alleen grote hoeveelheden kunnen leiden tot schade aan nieren, lever en schildklier.

Eerste resultaten

“De eerste resultaten van de analyses op de met fipronil besmette eieren zijn geruststellend voor de volksgezondheid. De Europese drempelwaarden zijn niet overschreden.” Dat meldt Katrien Stragier, woordvoerster van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Het Voedselagentschap kreeg begin juni van een bedrijf de melding binnen dat uit eigen analyses bleek dat eieren besmet waren met het insecticide fipronil, een middel om bloedluizen te bestrijden. Fipronil mag niet in de pluimveesector gebruikt worden. In hoge dosissen en bij langdurig gebruik is het schadelijk voor de schildklier, de lever en de nieren. Na die melding startte het FAVV meteen een eigen onderzoek op. Dat moest ook nagaan welke andere bedrijven uit de pluimveesector dit insectenbestrijdingsmiddel hadden gebruikt.

Ook het gerecht startte een onderzoek. Op 20 juli lichtte het FAVV via het European Alert System andere (buur)landen in van de mogelijke aanwezigheid van het illegale product in eieren. De nodige maatregelen werden genomen, om te vermijden dat besmette producten in de handel en op het bord van de consument zouden komen: bedrijven waarrond vermoedens bestonden werden geblokkeerd en ‘verdachte’ eieren werden vernietigd.

Nederland

Ondertussen onderzoekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in welke voedingsmiddelen eieren zijn gebruikt waar mogelijk fipronil inzit, zegt een woordvoerster woensdag.

De inspectiedienst waarschuwde consumenten maandag om eieren waar een te hoog fipronil-gehalte in zit met bepaalde codes erop niet te eten. Eén code had betrekking op eieren die een “acuut gevaar voor de volksgezondheid” opleveren.

Duitsland

Fipronil is ook in vier Duitse legkippenbedrijven gebruikt als schoonmaakmiddel. “Bij ons weten is het ontsmettingsproduct Dega 16 - waarin firponil zit, nvdr - gebruikt in honderd Nederlandse en vier Duitse bedrijven en in één Belgisch bedrijf”, zo maakte de Organisatie voor controle op dieren (Verein für kontrollierte alternative Tierhaltungsformen, KAT) in München bekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer