Direct naar artikelinhoud
Literatuur

Laat eens een dichtregel op je lichaam tatoeëren

Maarten Inghels, stadsdichter van Antwerpen, wil zijn nieuwe stadsgedicht 'Honger' uitbrengen in de vorm van een tatoeage.Beeld RV

Maarten Inghels, stadsdichter van Antwerpen, wil zijn nieuwe stadsgedicht 'Honger' uitbrengen in de vorm van een tatoeage. Daarvoor zoekt hij negen vrijwilligers die elk één van de dichtregels op hun lichaam willen laten tatoeëren.

U wil wel een tatoeage, maar weet niet goed wat? En het mag wel wat cultureel geïnspireerd zijn? Wat denkt u dan van een gedicht? De Antwerpse stadsdichter Maarten Inghels publiceert zijn negende stadsgedicht namelijk niet op papier, maar op lichamen.

Negen vrijwilligers krijgen elk één regel op hun lichaam, de tiende regel laat Inghels op zichzelf plaatsen. De blokletters zijn het handschrift van de auteur zelf, en zijn ongeveer één centimeter hoog. Samen vormen ze de tekst van ‘Honger’. 

“Op die manier zijn tien mensen verenigd in één gedicht, en dat een mensenleven lang”, klinkt het in het persbericht. “Reproducties worden niet toegelaten, elke tatoeage is een uniek kunstwerk.” De tatoeages worden geplaatst door tatoeagekunstenaar Sven Rayen van Studio Palermo in Antwerpen, die op Instagram ruim 108.000 volgers heeft.

'Op die manier zijn tien mensen verenigd in een gedicht, en dat een mensenleven lang'
Maarten Inghels, stadsdichter

Lize Spit wil er één

Meteen nadat Inghels het concept kenbaar maakte, tweette schrijfster Lize Spit al deze vraag: “Maarten, mag je dan zelf kiezen waar die regel precies getatoeëerd wordt?” Ja, dus.

Twitter bericht wordt geladen...

En Spit overweegt ook echt een flard tekst op haar lijf te laten vereeuwigen. "Het enige nadeel: ik wil er even over nadenken," vertelt ze ons. "Ten eerste over het gedicht, ten tweede over waar ik 'm dan zou willen. Ergens waar ik 'm zelf niet zie, zodat ik 'm ook kan vergeten. Maar ik vrees dat wanneer ik eruit ben, de dichtregel die ik wil al niet meer beschikbaar zal zijn."

'Graag ergens waar ik 'm zelf niet zie, zodat ik 'm ook kan vergeten'
Lize Spit, geïnteresseerde

‘Honger’ is een vervolg op het gedicht 'Volksbevraging’ dat Inghels afgelopen winter voorstelde. In dat gedicht stelde de auteur de inwoners van Antwerpen vragen over het gemoed, geloof en cultuur. Op basis van de antwoorden bracht hij de identiteit van de stadsbewoner in kaart, met het nieuwe gedicht als resultaat.

De verzen zullen geplaatst worden op 23 september, zodat het gedicht al zeker één keer integraal op eenzelfde locatie verzameld is. Draagt u zo’n flard graag uw hele leven mee, kan u de dichter persoonlijk een mailtje sturen met daarbij uw geprefereerde dichtregel. 

Maarten Inghels, die alvast één van de tien versregels zelf laat tatoeëren.Beeld Wouter Van Vooren