Personeel gevangenis Ruiselede legt werk neer na nieuwe maatregel Geens

In de gevangenis van Ruiselede, in West-Vlaanderen, heeft het personeel het werk neergelegd tot morgenavond 22 uur. Het personeel gaat niet akkoord met de nieuwe maatregel van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om gedetineerden met een celstraf van maximaal 10 jaar in verlengd penitentiair verlof te plaatsen. Volgens de vakbonden neemt de werkdruk alleen maar toe.

Overbevolking aanpakken

De overbevolking in de Belgische gevangenissen is een probleem dat al decennia aansleept. In 2015 zaten er nog 10 procent meer mensen in de cel dan er eigenlijk plaatsen zijn. In 2016 was de overbevolking net onder de 10 procent gezakt.Ā Op dit moment zitten 10.444 mensen in de gevangenissen, terwijl minister Geens dat aantal onder de 10.000 wil brengen.Ā 

(Lees verder onder de grafiek)

Om de overbevolking aan te pakken nam minister Geens verschillende maatregelen.Ā Zo introduceerde hij op 6 juli het verlengd penitentiair verlof. Een maatregel dat een beperkte groep gedetineerden toelaat om onder voorwaarden de ene week wel en de andere week niet in de gevangenis te verblijven.

"Verlengd penitentiair verlof leidt tot extra werkdruk"

Zo zou de werklast bij de cipiers als bij de administratieve en psychologische diensten moeten kunnen verminderen. Maar volgens de vakbonden van de gevangenis in Ruiselede neemt de werkdruk echter alleen maar toe. Nog geen maand na de invoering van de nieuwe maatregel heeft het personeel van de gevangenis dan ook het werk neergelegd.

In Ruiselede kunnen 16 gedetineerden van de regeling genieten. Terwijl 8 gevangenen in verlengd penitentiair verlof zijn, verblijven 8 andere op de gedeelde cel. Tegelijkertijd worden de gevangenen die op verlof gaan er vervangen door 8 gedetineerden uit andere inrichtingen. In het penitentiaire complex verblijven op dit moment 60 gevangenen terwijl er plaats is voor 52.

"Er komt alleen maar werkdruk bij", legt Robbie De Kaey van de socialistische vakbond ACOD uit. "De 16 gedetineerden moeten uit- en ingeschreven worden, het materiaal moet in bewaring worden genomen en teruggegeven. Volgens de minister zou er een afname van de werkdruk zijn, aangezien gedetineerden die in verlof zijn, niet moeten douchen, geen eten moeten krijgen, niet wandelen,.... . Maar als je gedetineerden die weg zijn, gaat vervangen door andere mensen, dan blijft het peil van het aantal gevangenen op hetzelfde niveau en is er zo extra werkdruk voor het personeel."

Ook wijzen de vakbonden op het feit dat wanneer een gedetineerde op verlengd penitentiair verlof zijn voorwaarden schendt, hij terug fulltime moet worden opgevangen in de instelling. "Door de komst van de extra bijkomende gevangenen is er geen plaats meer vrij", zegt de vaksbondsman. Volgens onze informatie is er tot nu toe slechts Ć©Ć©n gedetineerde geweest die zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden.Ā 

"Helaas wil de minister niet luisteren naar onze argumenten en voert men gewoon uit.Ā Dus heeft het personeel na enkele pogingen tot overleg, het werk neergelegd tot morgenavond 22 uur", besluit De Kaey.

Hoe het systeem van verlengd penitentiair verlof precies werkt, kunt u vanavond zien om 20 uur in Terzake op Canvas. Onze ploeg volgde gedetineerde Koen bij zijn vertrek uit de gevangenis van Hoogstraten en praat over de problematiek met professor Kristel Beyens, professor criminologie VUB.

Meest gelezen