Direct naar artikelinhoud
Sancties Rusland

Trump keurt nieuwe sancties tegen Rusland goed

Handdruk tussen Poetin en Trump of niet: Rusland en de VS leggen elkaar sancties op.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het decreet getekend dat nieuwe sancties oplegt aan Rusland. Bovendien zal Trump zelf bestaande sancties tegen Moskou voortaan moeilijker kunnen opheffen. Dat melden Amerikaanse nieuwsmedia op gezag van het Witte Huis. Rusland toont zich allerminst onder de indruk: "Dit verandert niks."

Met het wetsvoorstel zorgen de leden van het Congres ervoor dat Trump de sancties tegen Rusland moeilijker kan intrekken of verzachten. Daar is eerst toestemming van de vertegenwoordigers van het Congres voor nodig.

Bittere pil voor Trump

Het is volgens waarnemers een bittere pil voor Trump omdat het een wetsvoorstel is dat hij eigenlijk niet wil. Dat is buiten de meerderheid van de Congresleden gerekend die vinden dat Rusland gestraft moet worden voor een mogelijke inmenging in de presidentsverkiezingen in de VS. De sancties zijn vooral gericht tegen de Russische energiesector. 

De Senaat stemde eind juli unaniem voor nieuwe sancties tegen Rusland terwijl  president Trump hier bezwaren tegen had. Het wetsvoorstel, dat ook voorziet in sancties tegen een aantal verschillende Russische economische sectoren, werd na het instemmen van de Senaat naar het Witte Huis gestuurd.

Russische sancties tegen de VS

Rusland heeft eerder al gereageerd door sancties aan de Verenigde Staten op te leggen. Het aantal Amerikaanse diplomaten in Rusland moet vanaf 1 september dalen naar 455. Verder mogen Amerikaanse diplomaten in Rusland geen gebruik meer maken van een datsja-complex en een opslagloods. De Europese Unie heeft kritiek op de sancties, omdat ze vreest voor haar gastoevoer, en een unilaterale actie veroordeelt.

De ondertekening van nieuwe economische sancties "verandert niets" voor Moskou, verklaarde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov vandaag. Dat melden Russische persagentschappen. 

Het Amerikaanse decreet neemt overigens niet alleen Rusland op de korrel: het bevat ook meer sancties tegen Iran en Noord-Korea.