Hier is het gedaan met snel in- en uitstappen aan het station

© hsb

Sinds kort staan er plastieken jersey's aan de KBC aan het station van Leuven, om te vermijden dat auto's er stoppen om iemand te laten uitstappen. De bakken moeten gevaarlijke situaties vermijden, maar volgens sommigen doen ze het tegenovergestelde.

Hannelore Smitz

“Ik pik je op aan de KBC” is in Leuven een standaard zinnetje als er iemand moet opgehaald worden aan het station. Tijdens de spitsuren was er daardoor regelmatig zelfs een file van auto's die er stopten, iemand lieten uit- of instappen en dan weer doorreden. Maar dat fenomeen kreeg ook heel wat kritiek. Het was gevaarlijk voor voetgangers en fietsers én zorgde dat bussen niet door konden.

Probleem aangekaart

De situatie werd op vraag van De Lijn aangekaart op de commissie veiligheid van Stad Leuven door de politie, en ook Groen-raadslid Lies Corneillie pleitte daar voor een aanpassing van de situatie. Die kwam er in de vorm van rood-witte jerseys.

Miskleun

“Ik ben blij met deze oplossing”, zegt Lies. “De aanleg van dit plein is een echte miskleun. De situatie is voor zowat alle gebruikers onduidelijk, wat leidt tot chaos en een onveiligheidsgevoel. Dit hoekje is maar een van de problemen. Ik pleitte daarom voor een zichtbare ingreep in plaats van de gelaten houding van de politie. Ik geloof meer in ruimtelijke ingrepen dan in repressie alleen. En hoe lelijk de blokken ook zijn, ze zijn verplaatsbaar en geven mogelijkheid om nieuwe verkeerssituaties uit te testen.”

Effect gemist

Maar de blokken lijken hun effect compleet te missen. Auto's stoppen nog steeds, maar door de blokken nu nog meer in het midden van de straat. Zij die begrijpen wat de bedoeling is van de bakken, stoppen gewoon iets eerder al, midden op de oversteekplaats voor voetgangers. “Iedereen doet het”, klinkt het bij de overtreders. Op sociale media komt er tegelijk heel wat kritiek op de jersey's, want velen vinden dat ze de situatie niet verbeteren. “Die plastiek bakken zijn de oplossing niet”, zegt ook Lorin Parys (N-VA). “Ze zorgen alleen maar voor nog meer chaos. Wat we daar nodig hebben is een echte kiss&ride-zone.”

Kiss&Ride

Die kiss&ride, is er wel degelijk volgens schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A). “Het is de bedoeling dat mensen zich parkeren op de plaatsen voor het stadskantoor. Daar kan je een half uur gratis parkeren, dus die zijn perfect om kort iemand af te zetten”, zegt hij. Volgens Parys is dat echter geen oplossing, want die parkeerplaatsen staan vaak al vol met bezoekers van het stadskantoor. Robbeets laat wel weten dat de jerseys slechts een proefopstelling zijn. “Maar ze lijken me een goede oplossing. Fietsers kunnen nu veilig achter de jerseys doorrijden, wat veel beter is dan vroeger als er auto's in de weg stonden”, besluit hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen