Dit krijg je wanneer een weddenschap in een dorp een béétje uit de hand loopt

© jdd, vm, bc, mvn

© bc

© mvn

© vm

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Het moet de meest uit de hand gelopen weddenschap van de streek zijn. Een kwarteeuw nadat een groepje vrienden wilde bewijzen dat een zakdoek als Zevergem óók een festival kon organiseren, is Zeverrock een gevestigde waarde geworden. Met dit jaar Absynthe Minded, Het Zesde Metaal en Boef als zwaar geschut.

Jos Dekeukeleire

Terug naar 1992. Enkele jongeren gaan de uitdaging aan om te bewijzen dat een klein dorp ook een echt festival kan organiseren. De ingrediënten: een budget van 400.000 Belgische frank, vandaag 10.000 euro. Met daarbij één voetbalplein, één toog, één frietkot, één tent en een podium uit omgekeerde bierbakken.

Die eerste keer stonden Dinky Toys, The Scabs en The Wolf Banes op de affiche. Het was bingo. In 1993 vonden meteen 1.200 toeschouwers hun weg naar het festival onder de kerktoren. Het recept is sindsdien niet veranderd: gevestigde Belgische (en af en toe Nederlandse) waarden in combinatie met aanstormend talent.

Sinds 2010 programmeert Zeverrock twee volwaardige festivaldagen. “Ons concept is niet veranderd in vergelijking met de start,” zegt pr-verantwoordelijke Diebrecht De Smet, “en dat is onze sterkte.”

Ruim publiek

De programmatie mikt op een ruim publiek van zowel families als (alternatieve) muziekliefhebbers. “Het is kleinschalig maar kwaliteitsvol, voor een acceptabele prijs”, vertelt oprichter Geert Boone.

De kern van Zeverrock is nog steeds een hechte vriendengroep, maar rond hen hangt nu een trouwe groep van ongeveer honderd vrijwilligers. “Dat zijn onder anderen de mensen van voetbalclub VC Zevergem. Zij toveren hun veld om tot een gezellige camping.”

Ook de lokale inwoners springen bij. Ze hebben er geen bezwaar tegen dat het anders zo rustige dorp een weekend lang wordt overspoeld door muziekliefhebbers. Wel integendeel, vertelt Boone: “Toen we een paar jaren geleden te kampen hadden met wateroverlast, schoten de landbouwers hier ons spontaan te hulp.”

INFO

Morgen 4 en zaterdag 5 augustus in Blijpoel, Zevergem. Dagticket 25 euro, combiticket 35 euro. De camping is intussen volzet. www.zeverrock.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen