ESA ontvangt verste signaal ooit van ruimtetuig

Een grondstation van de ESA heeft een radiosignaal ontvangen van de Amerikaanse Saturnusverkenner Cassini dat een afstand van 1,44 miljard kilometer heeft afgelegd. Dat meldt de Europese ruimtevaartorganisatie. Het is het verste radiosignaal ooit opgepikt van een ruimtetuig door een antenne van de ESA.

Een afstand van 1,44 miljard kilometer afleggen in een tijdspanne van 80 minuten: dat is wat het signaal afkomstig van Cassini in de buurt van Saturnus heeft gedaan. Het was het grondstation in New Norcia in de Australische deelstaat West-Australië dat het op 10 augustus jongstleden heeft opgepikt, zo meldt de ESA. Dat gebeurde met de hulp van een antenne van wel 630 ton zwaar.

Nooit eerder heeft de Europese ruimtevaartorganisatie een radiosignaal vanop zo'n verre afstand van een van haar ruimtetuigen ontvangen. De ESA moest hiervoor bepaalde software een upgrade geven.

De ontvangst van het radiosignaal maakt deel uit van een reeks tests in de aanloop naar de zogenoemde "grand finale" van Cassini. Die start in december en loopt tot juli 2017. Daarbij zal de verkenner Saturnus bijzonder dicht naderen in de hoop informatie te verzamelen over onder meer de samenstelling en de zwaartekracht van de planeet.

Meest gelezen