Ouders overleden Jonathan Jacob in gesprek met burgemeester De Wever: “Wij zijn hem dankbaar”

© Photo News

Jan Jacob, de vader van Jonathan Jacob, die in 2010 overleed in een Mortselse cel na een tussenkomst van het Bijzonder Bijstandsteam (BBT) van de politie, is in gesprek gegaan met burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Een helend gesprek”, vertelt Jacob aan Knack. “We zijn hem dankbaar.”

inke

Dat de agenten die veroordeeld zijn voor de onopzettelijke doding van hun zoon geen tuchtstraf kregen, schoot bij Jan Jacob in het verkeerde keelgat. “Justitie had die agenten veroordeeld, en vervolgens gebeurt daar niets mee? Toen ik thuiskwam van vakantie, heb ik een kwade e-mail en brief naar burgemeester De Wever gestuurd. Ik schreef dat ik de nieuwe beslissing niet begreep. Dat ik teleurgesteld was, omdat we niet het minste medeleven van de politie of de politiek hadden gekregen.”

Antwoord van De Wever

Tegen zijn verwachting in kreeg Jan Jacob antwoord van De Wever. Hij nodigde hem zelfs uit voor een gesprek, dat vorige week vrijdag plaatsvond. “Onze voorwaarde voor een gesprek was dat Bart De Wever zich eerst zou verontschuldigen voor zijn “minnetjes”-uitspraak (Bart De Wever had eerder gezegd dat hij de klacht tegen de BBT ‘minnetjes’ vond, nvdr.).

Die was bij ons als een bom ingeslagen. Onze zoon is zo gewelddadig aangepakt dat hij is overleden. Moesten wij dat zo laten? Geen wederzijds begrip zonder excuses. Maar De Wever heeft meteen gezegd dat dat een blunder was geweest, waarvoor hij zich verontschuldigde.”

Een “helend” gesprek

Het vervolg van het gesprek was volgens vader Jacob “helend”. “Bart De Wever heeft veel medeleven en begrip getoond. Hij zei dat er meteen een tuchtsanctie had moeten komen, en dat ze de betrokken agenten meteen op non-actief hadden moeten zetten. En hij erkende dat politie noch justitie haar verantwoordelijkheid had genomen. Dat medeleven en die erkenning hebben zo veel voor ons betekend...” De manier waarop een tuchtprocedure wordt uitgesproken, zal in de toekomst ook hervormd worden.

De verontschuldigingen van De Wever zijn het eerste signaal uit de politiek aan de nabestaanden van Jonathan Jacob. “Een grote stap in ons rouwproces, in het verwerken van ons leed”, aldus nog Jan Jacob.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen