Direct naar artikelinhoud
Tsjetsjenië

Foltering van Tsjetsjeense homo's blijft duren: "Als ik geen namen gaf, dreigden ze me te doden"

Foltering van Tsjetsjeense homo's blijft duren: "Als ik geen namen gaf, dreigden ze me te doden"
Beeld REUTERS

"Ze zeiden aan onze familieleden dat we een schande zijn, dat ze ons moeten vermoorden, en dat ze niet gestraft zullen worden." Een nieuw rapport van het Russian LGBT Network bevat verschrikkelijke getuigenissen van 33 homoseksuele mannen die op dit moment vervolgd worden in Tsjetsjenië. Dat meldt Out Magazine.

Sinds de gewelddadige jacht op homoseksuelen ingezet werd, zijn volgens het rapport al tientallen slachtoffers gedood. Sommigen van hen zijn doodgefolterd, en ondanks de internationale druk op de Tsjetsjeense regering blijven de detentiekampen gewoon bestaan.

In de getuigenissen worden verschillende diensten en mensen die achter de vervolging zitten bij naam genoemd. Het departement Binnenlandse Zaken, lokale politiemensen en de interne militaire wacht van de Russische regering, Rosvgardia, zouden verantwoordelijk zijn voor de aanvallen op homoseksuelen.

Protestactie tegen de folteringen tijdens de London Pride.Beeld EPA

Lees ook: Tsjetsjeense regime opent terreur-campagne tegen holebi's: 6 vragen (+)

"Op een dag werden al mijn familieleden ingelicht over het feit dat ik opgepakt was", getuigt een slachtoffer in het rapport. "We moesten allemaal voor de 'Lord' gaan zitten, Magomed Daudov (woordvoerder van het Tsjetsjeense parlement, red.). De 'Lord' nam foto's met zijn telefoon en vroeg aan elk van ons of we homoseksueel waren. We moeten 'ja' antwoorden, in de aanwezigheid van onze families. Hij sprak tegen onze familieleden, zei dat we een schande waren voor het land en voor onze families. Hij zei dat, als ze de tradities eren, ze ons moesten doden. En dat ze daar niet voor gestraft zouden worden."

Als ze de tradities eren, moesten ze ons doden
Getuigenis

Nadat familieleden te horen kregen dat ze niet vervolgd zouden worden, volgden er volgens het rapport tal van eermoorden. Een getuige vertelt: "X, een jonge man die in maart opgepakt werd door militairen, werd vastgehouden in Argun. Zijn vader en oom kwamen naar hem toe. De daders toonden hen opnames die hem outten als homoseksueel. Zijn familieleden antwoorden dat ze het slachtoffer zelf zouden straffen. Hij werd meegenomen naar het bos en daar begraven zonder begrafenis."

Met de dood bedreigd

Uit meerdere getuigenissen valt ook af te leiden dat mannen met de dood bedreigd werden als ze geen namen van andere homoseksuelen noemden. "Ze gooiden me op de grond en sloegen me. Ze schopten op mijn borst en gezicht, en sloegen me met mijn hoofd tegen de grond. Een van hen zei: 'Sla hem niet tot hij in shock is, want dan voelt hij geen pijn meer.' [...] Ze eisten dat ik hen namen gaf van andere homoseksuelen die ik kende. Ze dreigden ermee me te doden als ik het niet deed."

Sla hem niet tot hij in shock is, want dan voelt hij geen pijn meer
Getuigenis

Een ander slachtoffer zegt over de mishandelingen: "We moesten op de grond liggen met ons zitvlak naar boven, en elke persoon in de cel sloeg ons drie keer met een buis. Na een week waren we al met 18. De jongste was 17, de oudste 47. We mochten ons niet wassen. Sommige gevangenen hadden open wonden en de cel rook naar rot vlees."

Beschuldigd van terrorisme

Het Russian LGBT Network heeft tot nu toe 64 homoseksuelen veilig kunnen onderbrengen in Rusland. De meesten zitten echter vast in Tsjetsjenië. Volgens Crime Russia beschuldigt de Tsjetsjeense regering hen van terrorisme, om te voorkomen dat ze het land kunnen ontvluchten. Ze zouden familieleden dwingen om een verklaring af te leggen dat de mannen naar Rusland gevlucht zijn om zich daar aan te sluiten bij een terreurbeweging.

Tsjetsjeens president Ramzan Kadyrov.Beeld AP