Zuhal Demir betreurt incident met man met beenprothese in Plopsaland

© Michel Vanneuville

Een man met een beenprothese gaat een klacht indienen omdat hij geen voorrangspas van Plopsaland kreeg. Het pretpark vraagt daarvoor bovenop een invalidenkaart een extra doktersattest. Steve Van den Kerkhof, CEO van de Plopsa Group, reageert donderdag op het verhaal. Ook staatssecretaris Zuhal Demir laat van zich horen en zegt het voorval te betreuren.

mtm, jom

Het had een gezellig uitje moeten worden met de familie. Maar in de plaats daarvan werd zijn bezoek aan Plopsaland maandag een beproeving voor Jean-Pierre Peters (49). Na een motor­ongeval verloor de man uit het Limburgse Riemst op zijn negentiende een been. Sindsdien draagt hij een prothese. “Lang rechtstaan lukt me niet. Dus vroeg ik aan het onthaal een voorrangspas. Maar die kreeg ik niet. Ik moest eerst een attest voorleggen van een onafhankelijke dokter waarin staat dat ik effectief geen wachtrijen kan doen. Wie denkt er nu aan om voor hij naar een pretpark gaat eerst een afspraak te maken bij de dokter?”, zo deed hij donderdag zijn verhaal.

Plopsaland heeft donderdag in een persbericht gereageerd op het verhaal. "Mijnheer moet niet bewijzen dat hij een handicap heeft om te genieten van de voorrangsregels, maar wel dat hij niet in staat is om te wachten bij een attractie." Daarbij verwijst hij naar een toegankelijkheidsgids van Plopsa: "Aangezien onze medewerkers niet bevoegd zijn om enige beoordeling te maken inzake een (niet) zichtbare handicap vragen wij om altijd een geldige verklaring van een onafhankelijke arts voor te leggen waarin bevestigd wordt dat u niet in staat bent om zonder hulp het park en/of de attracties te bezoeken en/of niet in staat bent om wachtrijen te doen. Indien u rolstoelgebruiker of blind bent, dient u deze verklaring niet voor te leggen", staat daarin te lezen.

Strenge regels

Die strenge regels gelden niet in andere parken. De Efteling trok dit voorjaar een gelijkaardige voorwaarde in na fel protest. En in Bellewaerde en Walibi volstaat een invalidenkaart. Maar volgens Wim Wauters, parkmanager van Plopsa De Panne, zijn de attesten nodig om misbruik te vermijden.

De CEO van de Plopsa Group wil niet verder reageren op het individuele voorval, maar wil het verhaal wel "in de juiste context" plaatsen. “Afgelopen maandag meldde de persoon in kwestie zich aan het onthaal van Plopsaland De Panne”, aldus Steve Van den Kerkhof, CEO van de Plopsa Group. “Mijnheer beweerde dat hij gratis tickets had gekregen via een leverancier, maar hij kon ze niet voorleggen. Desondanks verwachtte hij dat onze medewerkers hem en zijn familie gratis toegang tot het park zouden verlenen en daarbovenop een parkingticket en lunchvouchers zouden geven.”

Weigering

“De medewerkers hebben vervolgens voorgesteld om contact op te nemen met de leverancier waarvan hij de gratis tickets had gekregen. Zodat men hem alsnog zou kunnen geven waar hij recht op had. Mijnheer weigerde echter zijn naam en gegevens te geven. Hij beweerde wel een bewijs te hebben, maar zou dat in de vuilnisbak hebben gegooid hebben vlak voor de ingang van het park. Daarop zei hij tegen onze medewerkster dat ze dan maar in de vuilnisbakken moest gaan zoeken. Helaas kon men mijnheer niet verder helpen. Hij dreigde daarop naar de pers te stappen indien hem geen gratis toegang verleend werd.”

Zuhal Demir, staatssecretaris voor Gelijke Kansen, betreurt het voorval. "We stellen vast dat het in andere pretparken niet zo gebeurt en zullen contact opnemen met Studio 100 voor overleg", laat haar kabinet weten.

Bij gelijkekansencentrum Unia wordt gezegd dat de man het voorval zeker kan melden. "Dan kunnen we de zaak bespreken met hem en Plopsaland", zegt Bram Sebrechts. "Het is niet de eerste keer dat we horen dat mensen vragen hebben bij het voordeel- en voorrangsbeleid. Jaarlijks tellen we gemiddeld vier dossiers over pretparken. Dat gaat dan onder meer over de toegankelijkheid van de attracties en de regels rond veiligheid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen