© Tom Palmaers

VDL “op schema” voor opnieuw een recordjaar

De groei bij het Nederlandse industrieconcern VDL lag afgelopen halfjaar “op schema”. De maker van onder meer auto’s, vrachtwagens en bussen kende in 2016 al een recordjaar en is sindsdien blijven voortdenderen. De omzet ging vergeleken met dezelfde periode vorig jaar met meer dan de helft omhoog, naar 2,4 miljard euro. Dit is vooral te danken aan de forse groei bij autofabriek VDL NedCar in het Nederlands-Limburgse Born, waar ook heel wat Belgen werken.

De groei van de omzet is voornamelijk gerealiseerd door de productie van de MINI Countryman in opdracht van de Duitse autobouwer BMW. “Het resultaat is in het eerste halfjaar weliswaar winstgevend geweest, maar staat onder druk vanwege het organiseren van de groei”, klinkt het bij VDL. In het tweede halfjaar wordt verdere groei verwacht, onder meer doordat in augustus gestart wordt met de productie van de BMW X1 in Born.

De divisie bussen, waartoe de site in Roeselare behoort, noteerde een licht verlies tijdens het eerste semester van dit jaar, maar dat was volgens een woordvoerder te wijten aan hoge investeringen in de ontwikkeling van bussen, en dan met name in elektrische voertuigen. “We investeren fors in elektrische bussen, en dat op onze twee locaties in Nederland en die in Roeselare.”

De omzet van de divisie bussen steeg van 218 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2016 naar 245 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2017. De orderportefeuille is dan weer gezakt: van 229 miljoen euro eind 2016 naar 208 miljoen euro medio 2017, maar VDL Bus & Coach verwacht dat dat orderboek weer wat zal aandikken.

“We zijn Europees marktleider op het gebied van elektrisch stadsvervoer en die positie willen we versterken”, klinkt het. Met de investeringen moet de divisie bussen structureel winstgevend worden. VDL ETS, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van de elektrificatie van zwaarder vervoer, is ook bezig met de opbouw van de eerste elektrische vrachtwagen van VDL. Eind 2017 moet die truck rijklaar zijn.

De verwachtingen van de groep voor het tweede halfjaar zijn positief. “Over heel 2017 komt de omzet waarschijnlijk uit op circa 5 miljard euro, met een iets hogere nettowinst dan vorig jaar”, zo luidt het.

Bij VDL Groep werken vandaag 15.581 mensen, bijna 4.000 meer dan een jaar eerder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer