© Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Topman ING gaat in de verdediging: “ING betaalt mensen niet om thuis te zitten”

De conclusie dat ING België zijn 55-plussers betaalt om thuis te zitten, is volgens topman Erik Van Den Eynden niet correct. “Het plan dat ING klaar heeft, gaat precies in de richting om mensen ‘employable’ te houden.” Van Den Eynden zegt ook dat hij over deze kwestie in contact staat met de kabinetten. De teksten van het wetsvoorstel zijn nog niet klaar, klinkt het. Het is dus nog niet duidelijk in hoeverre de bank boetes zal moeten betalen.

Het was de krant De Tijd die donderdag uitpakte met het nieuws dat de regering bedrijven die 50-plussers aan de kant schuift door hen betaald thuis te laten blijven financieel wil bestraffen. Op die manier wil men vermijden dat deze praktijk zou uitgroeien tot het nieuwe brugpensioen.

Activeringspremie

De boete of “activeringspremie” is afhankelijk van de leeftijd en van het loon van de betrokken werknemer. Als een bedrijf een werknemer jonger dan 55 jaar thuis laat blijven, moet het een maandelijkse boete van 20 procent van diens loon betalen. Dat daalt naar 18 procent als de werknemer tussen 55 en 58 jaar is, 16 procent voor personeel tussen 58 en 60 jaar en 15 procent voor wie tussen 60 en 62 jaar oud is.

Als een bedrijf werknemers ouder dan 62 jaar thuis laat zitten, betaalt het een bijdrage van 10 procent. De premie zou maandelijks moeten worden betaald tot het pensioen van de betrokkene. De kosten voor opleiding zouden wel kunnen worden afgetrokken van de boete.

“Ongepast om oudere werknemers aan de kant te zetten”

“De regering is van mening dat het ongepast is oudere werknemers aan de kant te zetten, terwijl we van alle werknemers net verwachten dat ze langer werken. Het getuigt ook van weinig respect voor de ervaring en de talenten van die werknemers”, zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in de krant.

“Individuele keuze van het personeelslid”

De topman van ING België zegt het principieel helemaal eens te zijn met die redenering. Volgens hem is dat ook wat ING met haar plan voor ogen heeft, al geeft hij mee dat er ook een gedeelde verantwoordelijkheid is bij de werknemer. Van Den Eynden wijst erop dat het niet de directie is die de 55-plusser opzij zet.

“Het gaat om een individuele keuze van het personeelslid om in te tekenen op het plan.” De topman beklemtoont ook dat uit de eerste echo’s die hij van geïnteresseerden ontving, men dit beschouwt als een mogelijkheid om zijn carrière een andere wending te geven. “Ik ken tot nu toe niemand die mij zegt dat het een goed idee is om hem te betalen om thuis te blijven.”

Hoeveel 55-plussers zullen gebruikmaken van de vertrekregeling bij ING is nog niet duidelijk. Er komen zowat 1.500 mensen in aanmerking. Pas tegen eind september, begin oktober verwacht de topman hierover duidelijkheid. De integratie van Record Bank zit volgens Van Den Eynde dan weer “op schema”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer