Direct naar artikelinhoud

FBI arresteert Britse "held" die WannaCry-cyberaanval neutraliseerde

De Britse IT-expert Marcus Hutchins.Beeld AP

De Britse onderzoeker die ontdekte hoe de ransomware WannaCry kon worden geneutraliseerd, is opgepakt door de FBI.

Marcus Hutchins wordt in verband gebracht met het aan de man brengen van zogenoemde Kronos-malware, die cybercriminelen in staat zou stellen tussen te komen bij internetbankieren. Een woordvoerder van de Amerikaanse federale politie vertelde dat WannaCry geen onderdeel is van het onderzoek in deze zaak.

De FBI arresteerde Hutchins in de staat Nevada op verdenking van reclame maken voor en verkopen van tools voor hackers. De vermeende activiteiten zouden hebben plaatsgevonden tussen juli 2014 en juli 2015, aldus de aanklacht.

Hutchins kreeg eerder dit jaar een heldenstatus nadat hij een 'noodrem' had ontdekt om de berushte ransomware te stoppen. WannaCry had op dat punt honderdduizenden computers geïnfecteerd. Dat leidde tot verstoringen in fabrieken, ziekenhuizen, winkels en scholen in meer dan honderdvijftig landen.

"We hebben geen idee waar in de VS hij naartoe wordt gebracht", reageert een anonieme vriend bij de technologiesite Motherboard, die op dat moment nog niet wist waarom Hutchins precies werd gearresteerd. "We zijn extreem bezorgd om zijn welzijn."

Lees ook: Deze 22-jarige Brit wist de WannaCry-cyberaanval "per toeval" te stoppen

Volgens Britse media kreeg de zogeheten 'ethische hacker' een beloning van omgerekend circa 8.400 euro voor het stoppen van Wannacry. Hij doneerde dat geld naar verluidt aan een goed doel.

Vorig jaar ging de man aan de slag bij een cyberveiligheidsbedrijf in Los Angeles, zonder diploma. Het bedrijf was onder de indruk van Hutchins' blog.