Meer dan 200 jaar na hun helse tocht, kregen deze soldaten een eigen monument

© edp

Heel wat nazaten van de drie Everbeekse soldaten van Napoleon die de veldtocht van 1812 in Rusland overleefden, tekenden present voor de onthulling van een monument ter gedachtenis van hun helden. Het monument werd onthuld aan de vroegere ‘Pijkskapel’.

Eric De Pessemier

Jean Baptiste Vandesande, Marcelin Roeland en een zoon van de familie Bienvenu, allen uit Everbeek, versloegen met de troepen van Napoleon het Russische leger in 1812. Hoewel het Franse leger Moskou kon innemen, vonden ze er voedsel noch beschutting. De Russen hadden alle huizen platgebrand. De Franse veroveringstocht eindigde in de grootste ontreddering. Heel veel soldaten stierven van koude en ontbering. De drie Everbeekse ruiters beloofden een kapel te bouwen als ze heelhuids weer thuis geraakten. Een vierde Everbekenaar sneuvelde.

“Na een tocht van elf maanden arriveerden de drie in 1813 in Everbeek, en ze hielden hun belofte”, vertelt Ludwig De Temmerman van het Fonds voor de Bescherming van het Brakels Cultureel Erfgoed (FBBCE). “De kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede (Notre Dame de la Paix) werd gebouwd op een veldweg nabij de Breedstraat in Everbeek. In de volksmond spreekt men er over ‘Pijkskapelle’, afgeleid van paix (vrede, nvdr.).”

Gedwongen dienst

Het kunstwerk in staal dat zaterdag onthuld werd, werd ontworpen door Peter Jacquemyn. Het werd onthuld samen met het verhaal van de Everbekenaren in gedwongen dienst van Napoleon. Het monument bestaat uit drie staalplaten. De eerste symboliseert de oorlog met wanhopige, maar ook helpende handen. De tweede plaat stelt de drie Everbekenaren voor in gedwongen dienst van Napoleon en de vierde, de gesneuvelde Everbekenaar, werd in het zijpaneel afgebeeld.

Van de kapel die gewijd werd in 1815 blijft enkel nog de vloer over en de ommuring met een taxusboom. “De drie soldaten plantten namelijk elk een taxusboom rond de kapel. Eind de negentiende eeuw werd een muur gebouwd rond de kapel. In 1953 stortte een deel van het dak in en verdween het beeld van Onze-Lieve-Vrouw. Omdat er geen geld was voor restauratie, viel de kapel in puin tegen eind de jaren vijftig. Twee van de drie taxusbomen die hinderlijk waren voor de landbouwactiviteiten werden omgezaagd. Eén boom bleef staan als stille getuige. In 2009 begon FBBCE met de prospectie van de site. Gedeelten van de ommuring werden blootgelegd en de zoektocht naar fotomateriaal ging van start. Zo kon de ommuring gereconstrueerd worden. In 2015 werd de vloer van de kapel blootgelegd. De gerestaureerde ommuring is ondertussen een feit”, besluit De Temmerman.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen