© Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Apothekers weigeren patiënten die dure medicatie vragen

Kleine apotheken weigeren steeds vaker patiënten die erg dure medicijnen nodig hebben, bijvoorbeeld voor auto-immuunziekten of hiv-behandelingen. “Het gaat om bestellingen die ons vele duizenden euro’s kosten. De patiënt betaalt ons een fractie van dat bedrag, maar op de rest van het geld – dat van de overheid komt – moeten we soms anderhalve maand wachten.”

Werner Rommers

“Laatst kwam een patiënt om hiv-remmers vragen”, vertelt een apotheker. “Die bestelling kostte ons 6.000 euro. Ik zag dat financieel niet zitten, en heb de man naar een collega door­gestuurd”, klinkt het eerlijk.

© BELGA

En dat gebeurt wel vaker, weten ze bij het expertisecentrum Sensoa, dat mensen met hiv ondersteunt. “In die mate dat we een dossier aanleggen en overleg met de apothekers vragen om een oplossing te vinden. Het kan niet dat mensen apotheken moeten afdweilen om aan hun medicatie te geraken”, aldus Sensoa-woordvoerder Boris Cruyssaert.

De Belgische apothekers­vereniging erkent de problematiek. “Patiënten verblijven steeds korter in het ziekenhuis, waardoor ze vaker dan vroeger bij een apotheek terechtkomen voor duurdere medicatie”, zegt Jan Depoorter van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB).

Kleine apotheken

“Vooral voor kleine apotheken is het niet altijd evident deze duurste medicijnen voor te ­financieren, zeker niet wanneer je verschillende patiënten hebt die dergelijke dure medicatie nodig hebben. De patiënt betaalt immers maar een kleine bij­drage, de rest krijgt de apotheker nadien van de overheid terug­betaald. Echter, als apotheek moet je in sommige gevallen anderhalve maand op dat geld van de overheid wachten. Niet iedereen kan dat financieel dragen.”

© Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Een apotheker bevestigt: “Door het teveel aan apotheken, de zware concurrentie van ketens en de druk van de overheid op onze prijzen, zijn de winst­marges sowieso al ontzettend klein. Als ‘kleine’ apotheker maandelijks voor duizenden ­euro’s van de allerduurste medicijnen moeten bestellen, is niet evident. Zeker niet omdat je op die dure medicijnen amper meer verdient dan op de verkoop van een simpel doosje pijnstillers.”

Apothekersvereniging APB is bereid tot overleg. “Al willen we beklemtonen dat mensen wel degelijk aan hun medicatie raken. Maar soms niet in de eerste apotheek die ze binnenstappen.”

Medicijnen van 10.000 euro en meer

De dure medicatie waarvan sprake behoort grotendeels tot twee groepen medicijnen: hiv-remmers en medicatie voor auto-immuunziekten zoals psoriasis, multiple scle­rose of ook zeer ernstige reuma. Voor dat laatste wordt bijvoorbeeld humira voorgeschreven, waarbij de kosten van een jaarbehandeling volgens specialisten kan op­lopen tot meer dan 10.000 euro. Ook de prijs van hiv-remmers loopt op jaarbasis al snel in de vele duizenden euro’s.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER