Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Israëlische premier Netanyahu officieel beschuldigd van omkoping en fraude

Israëlische premier Netanyahu officieel beschuldigd van omkoping en fraude
Beeld REUTERS

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wordt officieel verdacht van omkoping en fraude. Een gerechtelijk document onthult voor de eerste keer dat Netanyahu betrokken is bij twee gerechtelijke onderzoeken naar "fraude, vertrouwensbreuk en het betalen van steekpenningen".

Het is voor het eerst dat publiekelijk wordt aangetoond dat de Israëlische premier betrokken is in twee gerechtelijke onderzoeken. De voormalige stafchef van Netanyahu, Ari Harow, zal getuigen tijdens het onderzoek. Die zou bewijzen aanbrengen dat Netanyahu corruptie pleegde, in ruil voor immuniteit voor de misdaden waarvan hij zelf verdacht wordt. Al meer dan twee jaar lang loopt er een onderzoek naar Harow voor omkoping, misbruik van vertrouwen, belangenverstrengeling en fraude, meldde Ynetnews. 

Ontslag?

Volgens de krant Haaretz zou hij onder meer kunnen aantonen dat Netanyahu illegale cadeaus kreeg van rijke prominenten, zoals de Australische miljardair James Packer en de Israëlische filmproducent Arnon Milchan. Ook zou hij informatie hebben over een - nooit afgeronde - deal die Netanyahu wilde sluiten met de krant Yediot of Ynetnews, die positief over hem zou berichten als de premier de concurrerende krant Israel Hayom zou verzwakken.

Het nieuws over de nakende deal leidde woensdag tot speculaties over een mogelijk ontslag van Netanyahu. De minister van Justitie Ayelet Shaked zei echter aan Ynetnews dat de premier juridisch niet verplicht is om af te treden als hij in staat van beschuldiging wordt gesteld. 

Netanyahu zelf ontkent intussen dat hij iets fout deed. "We ontkennen de ongegronde beweringen tegen de eerste minister volledig", klinkt het in een mededeling op de Facebookpagina van Netanyahu. "De heksenjacht, die als doel heeft om de regering te vervangen, bereikt zijn hoogtepunt." Volgens het kabinet van Netanyahu zijn de speurders gedoemd te falen, omdat er niets te vinden is.