Direct naar artikelinhoud
Klimaatopwarming

Smeltende gletsjers kunnen honderden gemummificeerde lichamen blootleggen in Zwitserse Alpen

De kledingstukken en lichamen van het koppel dat in 1943 verdween waren nog in bijzonder goede staat toen ze twee weken geleden werden teruggevonden.Beeld afp

Door de opwarming van de aarde worden in Zwitserland steeds vaker lichamen van jaren geleden verdwenen bergbeklimmers teruggevonden in smeltende gletsjers. De politie verwacht dat de komende jaren nog honderden lichamen aan de oppervlakte zullen komen.

De afgelopen twee weken werden in de Alpen in totaal vier lichamen van verdwenen bergbeklimmers of wandelaars teruggevonden. De lichamen, die vaak nog in goede staat en gemummificeerd zijn door de koude, werden ontdekt in het ijs van smeltende gletsjers.

Zo was er het echtpaar Dumoulin, dat in 1942 verdween toen ze hun koeien eten gingen geven in de bergen. Hun lichamen lagen 75 jaar lang in een gletsjerspleet, en ze werden pas vorige maand teruggevonden op een skihelling van de Tsanfleurongletsjer. Hun lichamen en kledij waren ook na tientallen jaren nog bijna perfect bewaard gebleven.

Op de Mont Blanc in de Franse Alpen werden eind juli dan weer een hand en een deel van een bovenbeen teruggevonden, vermoedelijk van een passagier van een vliegtuigcrash in 1966. En eergisteren vonden bergbeklimmers het lichaam van een Duitser die dertig jaar geleden verdween op de hellingen van de Lagginhorn in het kanton Wallis.

Voor de kinderen en kleinkinderen van het echtpaar Dumoulin was het een opluchting dat ze hun ouders en grootouders na 75 jaar eindelijk ten grave konden dragen.Beeld ap

Geen toeval

Dat er op zo'n korte tijd vier lichamen zijn teruggevonden, is geen toeval. Het Zwitserse gletsjerijs is al jarenlang aan ongekend tempo aan het smelten door de klimaatopwarming, en de politie voorspelt dat de komende jaren honderden lichamen opnieuw aan de oppervlakte zullen verschijnen.

Het is simpel, zegt politiewoordvoerder Christian Zuber aan The Guardian. "De gletsjers trekken zich terug, dus is het logisch dat we meer lichamen en lichaamsdelen vinden. In de nabije toekomst verwachten we dat veel meer gevallen van verdwenen mensen opgelost zullen worden." De Zwitserse politie beschikt over een lijst van 306 onopgeloste verdwijningen sinds 1925. Ook in het Franse Mont Blanc-massief zijn 160 alpinisten nooit teruggevonden.

Geen toeval
Beeld afp
Geen toeval
Beeld afp

Tot 90 procent verdwijnt tegen 2100

De totale oppervlakte van de Zwitserse gletsjers is sinds 1850, op het einde van de Kleine IJstijd, bijna gehalveerd van 1.735 km2 tot 890 km2 nu. Ook de ijsdikte nam dramatisch af: van 130 km3 naar 54 km3 vandaag.

Glacioloog Matthias Huss van de Technische Hogeschool Zürich en de Universität Freiburg toont zich in de Zwitserse krant Tagesanzeiger pessimistisch en vreest dat de gletsjers in zijn land eigenlijk niet meer te redden zijn. "Zelfs als we morgen de uitstoot van broeikasgassen volledig kunnen stoppen - wat compleet onrealistisch is - is het te laat. Dan nog zal 80 tot 90 procent van de huidige ijsmassa verdwijnen tegen 2100."

Gletsjers smelten in de zomer altijd, maar het is vooral de snelheid waarmee het ijs zich de laatste jaren terugtrekt, die wetenschappers verbaast. Metingen op de Claridenfirn-gletsjer tonen bijvoorbeeld aan dat van de acht extreemste smeltjaren in de 102 jaar dat er gemeten wordt, zes na 2008 plaatsvonden. In totaal ging vorig jaar 1 kubieke kilometer ijs of 900 miljard liter water verloren. En het jaar 2017 lijkt opnieuw een recordjaar te zullen worden.

Op de website Gletschervergleiche.ch wordt het terugtrekken van de Zwitsere gletsjers bijgehouden. Onderstaande vergelijking toont bijvoorbeeld de Rhonegletsjer in het kanton Wallis in juni 2007 en juni 2017.

Tot 90 procent verdwijnt tegen 2100
Beeld getty

Lees ook

Geselecteerd door de redactie