© VTM

Legendarische quiz ‘Wie Wordt Multimiljonair’ terug op tv met Staf Coppens: “Ik betwijfel of geld gelukkig maakt”

Klaar voor een nieuw rondje retro-tv? Na de comeback van onder meer De Mol en De 3 Wijzen keert maandag Wie Wordt Multimiljonair? terug op VTM. Anno 2017 is de titel ingekort tot Miljonair, en heet de Walter Grootaers van dienst Staf Coppens (36). “Net als vroeger is er 1 miljoen euro te winnen.”

Vrouw uit Ekeren won 20 miljoen frank in 2001

Walter Grootaers mocht indertijd slechts één superwinnaar feliciteren. Ingrid Vervaeck uit Ekeren won in oktober 2000 liefst 20 miljoen Belgische frank.

tom vets

“Is dat je definitieve antwoord?” Vijftien jaar geleden hoorden we het Walter Grootaers maar al te vaak zeggen in het immer populaire Wie Wordt Multimiljonair? De quiz die vanaf de invoering van de euro werd herdoopt tot Wie Wordt Euro- miljonair? liep van september 1999 tot juni 2003, en kwam najaar 2005 nog even terug. Aanvankelijk viel er 20 miljoen Belgische frank te winnen, later 1 miljoen euro. Het programma liep twee, zelfs drie keer per week en had op z’n hoogtepunt 1,3 miljoen kijkers. Het format was in 2001 het populairste tv-programma in Europa en scheerde in elf landen kijkcijfertoppen.

VTM haalt de formule deze maand opnieuw vanonder het stof en maakt er een dagelijkse show van met Staf Coppens. We spreken de presentator laat op de avond na een van de opnames. “We zetten er vaart achter”, vertelt hij. “Alle twaalf afleveringen nemen we in één week op. Tijdens de laatste opnamedag (vrijdag, red.) doen we er liefst vier.”

“Het spel is ook lichtjes veranderd. Elke aflevering start met nieuwe kandidaten. Vroeger was de tijd soms op en moest de kandidaat de volgende keer terugkomen. Dat doen we niet meer. Het spel gaat ook sneller, en de hulplijn waarbij je iemand kon bellen, is afgeschaft. Nu kan je immers meteen alle antwoorden vinden op computer of smartphone.”

Ben je thuis om te genieten tijdens zo’n opnameweek?

Dat zou je aan mijn vrouw Monique moeten vragen, maar ik denk het wel (lacht). Ik vraag wel om te kunnen uitslapen, want die opnames vreten energie. En de privébeslommeringen – de kinderen naar de zwemles brengen, de huishoudelijke taken – dat doet Monique dan allemaal. Stress? Dat valt wel mee. Maar na een lange opnamedag kan ik thuis niet direct slapen. De adrenaline, weet je wel. In mijn hoofd passeren alle babbels met de kandidaten opnieuw. Het is even doorbijten, zeker als je weet dat ik tegelijk ook Het Lichaam van Coppens inblik. Maar ik ben niet de man die gaat klagen over te veel werk.

© Miljonair

Je doorstond daarnet met het grootste gemak de opname. Nochtans schijnt een quiz een van de moeilijkste tv-genres te zijn.

Dat klopt. Je moet elders genoeg ‘vlieguren maken’ om dit te kunnen doen. Zonder nu te willen stoefen over mezelf (lacht). De quiz lijkt misschien vrij simpel, maar het correct toepassen van de spelregels is moeilijker dan je denkt. Ik kwam net terug uit vakantie toen ik op de eerste werkdag werd geconfronteerd met de mensen van Sony die het format bedacht hebben. Toen ze me de spelcomputer uitlegden en alle details en uitzonderingen van het spel, heb ik me even in de haren moeten krabben. Vergeet ook niet dat ik ook nog rekening moet houden met de mensen van de techniek. We filmen onder meer met een camera op een grote kraan. Als die niet kan volgen omdat ik te vlug beweeg, moeten we de boel stoppen.

Is dit jouw eerste quiz op televisie?

In een ver verleden was ik gastheer van De Grote Volksquiz(in 2008, red.), maar toen was ik minder betrokken bij het spel. De vragen werden toen door anderen gesteld. En Binnen de Minuut in 2010 was eerder een spelletje, waarbij mensen binnen de 60 seconden een opdracht moesten uitvoeren. Dan is Miljonair zeker leuker.

Zijn er bepaalde procedures, en hang je daar hard aan vast?

Het legendarische zinnetje ‘is dat je definitieve antwoord?’ dat je Walter vroeger altijd hoorde zeggen, is er opnieuw bij. Dat moet echt, om duidelijkheid te scheppen. In het begin, bij de snelle ronde, kan ik ook niet zomaar wat doen. Ik moet eerst het goede antwoord geven, dan vertellen wie het goed had, dan pas wie de snelste was en vervolgens het overzicht geven. Doe ik dat niet, loopt het met de camera en de computer in het honderd. Niet gemakkelijk hoor.

Laten we eerlijk zijn: de kans op de topprijs van 1 miljoen euro is bitter klein. Eén fout antwoord en het miljoen is al onbereikbaar.

En toch kan het. Je moet maar eens op YouTube het filmpje zoeken van de Amerikaanse jongeman die bij de laatste vraag nog zijn drie hulplijnen had. Na het lezen van de ultieme vraag, vroeg hij om zijn vader te bellen. Niet omdat hij het antwoord niet wist, maar om te zeggen dat zijn zoon binnen enkele minuten miljonair zou worden. En vervolgens gaf hij het juiste antwoord...

Heb je de oude versie herbekeken?

Ik was vroeger een grote fan van Wie Wordt Multimiljonair?, maar ik heb bewust geen beelden herbekeken. Walter Grootaers deed het op zijn manier, ik op de mijne. Ik denk dat ik nog meer aan de kant van de kandidaat wil staan, en samen wil vechten tegen de boze computer. Ik gun het de kandidaten écht zo hard. Daarom babbel ik tijdens het spel ook zo veel met hen. Ik ben van nature snel oprecht geïnteresseerd in mensen, wil echt weten wat er in hen omgaat.

Opmerkelijk was de kandidatenoproep voor Miljonair, waarin je kinderen Beau en Nora opdoken. Je schermt die niet af?

Voor een gek idee niet, nee (lacht). Bedoeling was dat de kinderen met behulp van een bladblazer een fortuin aan geldbriefjes uit een koffertje zouden blazen. Ze waren er meteen voor te vinden. Niet zozeer vanwege al dat geld, want ze beseffen de waarde daarvan nog niet echt, maar die bladblazer vonden ze de max.

© VTM

Na die opnames lag heel mijn tuin vol vals geld. We hebben dat zo goed mogelijk proberen op te ruimen, maar enkele dagen later kwam er een babysit die zich blijkbaar vragen stelde over dat vals geld. Tot ze enkele dagen later de trailer zag en de puzzelstukjes in elkaar vielen. ‘Nu snap ik die briefjes van 50 euro tussen je bloemen’. Dat meisje moet gedacht hebben dat wij er decadente feestjes op nahouden...

Wat zou jij doen met een miljoen euro?

Ik zou een boerderij kopen en me bezighouden met dieren, of er eventueel een B&B beginnen. Als locatie moet dat dan in Nederland zijn, tegen de grens met Duitsland. Daar is het ongelooflijk mooi. Ik ben wel een natuurmens.

Maar of dat geld mij echt gelukkiger zou maken, betwijfel ik. Ik ben nu ook al zeer content met wat het leven me schenkt. Geld zou het leven hoogstens wat makkelijker maken en enkele dromen doen uitkomen.

Heb je ooit moeite gedaan om het groot lot te winnen?

Ik ben nooit een fervente lotto-speler geweest. Als kind kocht ik wel elke dag op de terugweg van school naar huis een Subito-lotje, dat ik samen met ons mama kraste. Maar meer dan enkele euro’s heb ik er nooit mee gewonnen.

Je bent de komende maanden niet van het scherm te slaan. Heb jij wel eens vakantie?

Toch wel. Voor Het Lichaam van Coppens – Mathias en ik hebben voorlopig nog geen ongelukjes gehad voor de nieuwe reeks – filmen we vijf maanden aan een seizoen. Maar Miljonair is in één week klaar. Ik heb deze zomer drie weken vakantie kunnen nemen. Met Monique en de kinderen ben ik gaan kamperen in Noorwegen. Wat een fan-tas-tisch land. En we hebben ook een stukje Zweden gedaan. Elk uitzicht was een postkaart waard.

Zo’n familievakanties zijn heilig. Qualitytime met het gezin en de honden, even ver weg van de waan van de dag in bijvoorbeeld Scandinavië, dat zijn de momenten die me gelukkig maken.

En hoe vaak heb je met je broer Mathias gebeld? Want ik weet dat jullie geen dag zonder elkaar kunnen.

Zelfs die heb ik niet altijd gehoord. Maar dat kwam vooral omdat ik amper bereik met mijn telefoon had. Want normaal zijn we als een Siamese tweeling: onafscheidelijk.

Volgend jaar zit je vijftien jaar bij VTM. Je maakte er in die periode evenveel programma’s. Heb je nog dromen?

Ik heb bij VTM al ontzettend veel mogen doen, en mijn droom reikt nooit verder dan hetgeen waarmee ik op dat moment bezig ben. Ik ben nooit bezig met de toekomst. Al hoop ik wel dat ik kan blijven verder werken op de manier waarop het nu loopt. Veel met mijn broer, af en toe eens alleen. Ik besef dat ik een zondagskind ben. Wie kan dat zeggen?

© hbvl

Welk lichaamsonderdeel noemt men ook wel atlas? De hersenen, de schouderpartij, de halswervel of het zesde paar ribben? Alle hulplijnen waren opgebruikt, maar Ingrid Vervaeck koos op 17 oktober 2000 correct voor de halswervel. Zo won de toen 30-jarige ambtenaar van het ministerie van Financiën op de Antwerpse Italiëlei 20 miljoen Belgische frank.

Het grootste struikelblok was ze toen al voorbij. Nochtans leek de dertiende vraag poepsimpel: wat is een augurk? De keuzemogelijkheden waren peulvrucht, steenvrucht, vruchtgroente en schijnvrucht. Ingrid had geen idee en gokte op vruchtgroente. Juist!

Vervaeck was destijds een ervaren quizzer, ze zat in een quizverbond. “Maar een échte quizzer, die elke dag studeert en alles op steekkaarten noteert, ben ik zeker niet”, verklaarde ze indertijd in de pers. “Ik ben gewoon iemand met een vrij grote algemene kennis, die veel leest, veel tv kijkt en over veel kan meepraten.”

Grote uitspattingen plande ze toen niet met het geld. “Een nieuwe auto, de rest gaan we verstandig beleggen”, klonk het. “Met de intrest kunnen we over enkele jaren nog leuke dingen doen.”

De opname van de bewuste aflevering vond een maand voor de uitzending plaats, maar zelfs zonder sociale media lekte de eindwinst de dag erna al uit, tot grote frustratie van VTM.

INFO

Miljonair, maandag om 20.30u op VTM