Daarom zijn rookmelders zo belangrijk

In de eerste jaarhelft vielen er in ons land al 32 doden bij woningbranden, in Nederland maar 14. Het gebrek aan rookmelders is waarschijnlijk één van de oorzaken van het hoge aantal woningbranden. Nochtans kunnen die levensreddend zijn, want als er brand uitbreekt heb je welgeteld 3 minuten om je woning te verlaten.”

inke

“In veel woningen in Vlaanderen zijn er nog steeds geen of veel te weinig rookmelders, of werken de aanwezige brandmelders al lang niet meer”, zei brandweercommandant Marc Ceyssens, tevens voorzitter van de overkoepelende Brandweervereniging Vlaanderen (BVV) vrijdag al.

Vooral ’s nachts zijn branden het dodelijkst. “Mensen denken dat ze wel wakker zullen worden van een brand. Maar wat velen niet weten is dat je reukorgaan niet werkt als je slaapt”, zegt Mattias Detobel van de Antwerpse brandweer. “’s Nachts wordt ons reukorgaan uitgeschakeld, dus de enige waakhond die je kan installeren is een rookmelder.”

3 minuten

“Het geluid van zo’n detector kan je wel uit je slaap wekken, dat is namelijk een veel sterkere prikkel”, bevestigt brandexpert Tim Renders van de brandweer van Leuven. Ook van een zuurstoftekort of een teveel aan CO² kan je wakker worden, maar dan is het eigenlijk al te laat.

“Je kan niet zomaar door de vlammen heen naar de uitgang lopen”, legt Detobel nog uit. “Vanaf het uitbreken van een brand heb je welgeteld 3 minuten tijd vooraleer de rook zodanig dicht wordt dat je de weg in je eigen huis niet meer vindt. Bovendien word je ook vergiftigd door de rook en verlies je snel het bewustzijn.”

Enkele tips

- Hang rookmelders

- Sluit de slaapkamerdeuren, want dat houdt vuur tegen

- Stop enkel noodzakelijke elektrische toestellen in het stopcontact

De twintig Vlaamse brandweerzones gaan nu ook samen campagnes en studies opzetten, “om de bevolking beter te informeren over de gevaren van woningbranden en hoe die te voorkomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER