Doodzieke man (27) zit zeven uur lang op tram zonder dat iemand het opmerkt

© Jan Van Der Perre

Een 27-jarige man is donderdag in Antwerpen gereanimeerd nadat hij onwel was geworden op de tram waar hij zeven uur daarvoor was opgestapt. Bij De Lijn betreuren ze het voorval. "Beide tramchauffeurs hadden hun tram moeten controleren, en dat is niet gebeurd. Ze zullen daarop aangesproken worden", bevestigt Joachim Nijs van De Lijn aan Nieuwsblad.be.

bap, jdb

Een vrouwelijke passagier merkte rond 14.40 uur een man op die achteraan in de tram zat en geen teken van leven meer gaf. Ze bracht de tramchauffeur op de hoogte, die onmiddellijk De Lijn verwittigde met een noodoproep waarop de hulpdiensten op de hoogte werden gebracht.

Dankzij camerabeelden werd duidelijk dat de man donderdagochtend rond 7 uur op de tram was gestapt en achterin had plaatsgenomen. Hij was meteen in slaap gevallen en zijn houding deed niets ergs vermoeden. Vermoedelijk merkte daardoor niemand op dat er iets aan de hand was met de man. Intussen had er ook al chauffeurwissel plaatsgevonden. Volgens de procedure hadden beide bestuurders hun tram moeten controleren, maar dat is door nog onduidelijke omstandigheden niet gebeurd.

Reanimatie

Enkele brandweerlui die toevallig achter de tram reden en de commotie hadden opgemerkt, waren intussen ter hulp geschoten en startten de reanimatie in afwachting van de aankomst van de medische hulpdiensten.

Controleurs van De Lijn snelden samen met enkele brandweerlieden ter hulp naar de Franklin Rooseveltplaats en reanimeerden de 27-jarige man. De hulpdiensten namen bij aankomst de eerste zorgen over en voerden een succesvolle reanimatie uit in de ziekenwagen. De man werd in kritieke toestand vervoerd naar het Middelheimziekenhuis.

Procedure

Bij De Lijn betreuren ze het voorval. "Rond de middag heeft er een chauffeurwissel plaatsgevonden aan de halte Silsburg. Volgens de procedure moet een chauffeur dan telkens nog eens door zijn tram wandelen, om eventuele onregelmatigheden vast te stellen. Al is dat bij de betreffende halte een moeilijk geval: daar stappen er niet alleen heel veel mensen af, maar ook heel veel mensen op. Daardoor krijgt de chauffeur nooit een lege tram te zien. Toch zullen we de betrokken chauffeurs aanspreken over het incident", zegt Joachim Nijs van De Lijn aan Nieuwsblad.be. "Pas als we het volledige verhaal kennen, zullen we zien of er gevolgen komen."

Toch benadrukt Nijs dat de tramchauffeurs niet constant elke passagier in het oog kan houden. "Bovendien gebeurt het regelmatig dat er mensen in slaap vallen op de tram, zeker in steden. Zo gebeurt het al snel dat passagiers enkele ritten heen en weer rijden", weet Nijs.

"Maar laat dit incident vooral een warme oproep zijn aan alle passagiers. Wie een onregelmatigheid opmerkt in de tram, moet niet twijfelen om de trambestuurder te verwittigen", klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen