© Kioni Papadopoulos

Portugese Sandra is voor het eerst in haar eentje op reis: “Jullie Grote Markt is helemáál niet groot”

Sandra (30) woont in Londen, is geboren in Portugal en is van Kaapverdische afkomst. In haar vrije week besloot ze een paar grote Belgische steden te bezoeken: Gent, Brussel en Antwerpen. “Ik beschouw mezelf niet als een typische traveler, maar ik hoop me ooit wel zo te kunnen noemen.”

Tess Van Linden

“Ik was altijd al van plan om naar België te komen”, vertelt de Portugese met Kaapverdische roots in reiscafé Via Via in Antwerpen. “Aangezien er in Portugal sprake is van een economische crisis, is het voor jonge mensen moeilijk om een job te vinden. Veel jongeren met een diploma trekken daarom naar het buitenland.”

“Zelf heb ik verpleegkunde gestudeerd, en werken in het buitenland heeft me nooit afgeschrikt. Na mijn studies heb ik zelfs even geprobeerd de Franse taal te leren, omdat de kans groot was dat ik in België aan de slag zou kunnen. Wegens omstandigheden ging dat niet door. Uiteindelijk heb ik werk gevonden in Londen. Daar woon ik nu al vier jaar.”

Eerste keer alleen op reis

Na een trip naar Brugge twee jaar geleden besloot Sandra dat ze meer van België wou zien. “Mijn verblijf in Brugge was geweldig. Het is zo’n mooie stad. Toen ik terug thuis was, wist ik dat ik meer van jullie land wou zien. Ik heb nu een week vakantie en besloot om op mijn eentje drie andere steden te bezoeken met de trein: Gent, Brussel en Antwerpen. Woensdag zat ik nog in Gent, daar ben ik één dag geweest. Dezelfde avond nog heb ik de trein genomen naar Antwerpen. Ik heb twee dagen om de stad te leren kennen.”

Het is de eerste keer dat Sandra helemaal alleen op reis is. “In het begin voelde ik mij wat onzeker. Normaal gezien ga ik altijd met vrienden op reis, maar ik besloot om eens een nieuwe ervaring op te doen. En het valt allemaal heel goed mee. Eens in Gent voelde ik me meteen op mijn gemak. En dat is hier in Antwerpen hetzelfde.”

© kioni papadopoulos

“Het voordeel van alleen op reis te gaan, is dat ik me niet verplicht voel om alles te plannen. Ik zoek op het internet op wat er allemaal te zien en te doen is en dan trek ik op pad. Deze ochtend heb ik nog het MAS bezocht, en ook de Sint-Pauluskerk en de Sint-Carolus Borromeuskerk. Ik heb niet bepaald een voorkeur voor oude gebouwen, maar ben ook niet iemand die op haar eentje het nachtleven gaat verkennen. De grootste monumenten wil ik zeker gezien hebben. Maar ook het moderne stadsgedeelte staat nog op het programma. Nu was ik eigenlijk op zoek naar de Grote Markt. Maar ik doe het allemaal op mijn gemak. Ik ben met vakantie, he (lacht).”

Antwerpen is Londen niet

Aangekomen op die Grote Markt hapt Sandra verrast naar adem. “De Grote Markt is helemaal niet… groot! Dat verbaast me wel: er wordt geschreven dat Antwerpen een echte wereldstad is, maar eigenlijk ligt alles hier niet zo ver uiteen. Londen bijvoorbeeld is veel groter. Het is er ook altijd druk. Ik heb het gevoel dat het stadsritme hier veel lager ligt. En in vergelijking met Londen lopen hier helemaal niet veel toeristen rond (lacht). Winter of zomer: toeristen vind je in Londen altijd.”

Naast dat levensritme is er nog een groot verschil dat Sandra opmerkt. “Het weer. Vanmorgen regende het pijpenstelen, terwijl het nu zalig is in het zonnetje. Oké, in Londen is het ook niet altijd goed weer, maar zo extreem heb ik het nog niet meegemaakt. En dat is voor mij eigenlijk wel een minpunt. Ik ben geboren en opgegroeid in Lissabon in Portugal. De Portugese zon mis ik best wel. Mijn ouders zijn van Kaapverdische afkomst en ik heb daar nog wat tantes, nonkels en grootouders wonen, maar die zie ik niet zoveel.”

Na haar verblijf in Antwerpen trekt Sandra door naar Brussel, waar ze drie dagen zal blijven. Of ze nog eens terug zal komen, weet ze nog niet. “Misschien wel. Maar als ik de keuze heb, zou ik eerder opnieuw naar Brugge gaan. Die stad zal altijd een speciale plek hebben in mijn hart.”