FAVV was al twee maanden op de hoogte van besmette eieren in België

© AFP

Het Federaal Voedselagentschap kreeg begin Juni al een melding van eieren besmet met fipronil, een insecticide dat vaak bij honden en katten gebruikt wordt om luizen te bestrijden. Het agentschap hield de ontdekking geheim om het gerechtelijk onderzoek niet te hinderen.

adm

Begin juni kreeg het FAVV al een melding van een bedrijf dat aan de hand van eigen analyses firponil had aangetroffen in eieren. Fipronil is een insecticide tegen luizen dat vaak bij honden en katten gebruikt wordt. Op pluimvee mag niet gebruikt worden omdat hoge dosissen fipronil schadelijk zijn voor de mens.

Kort daarna startte het FAVV een eigen onderzoek en lichtte het agentschap het parket in, dat op zijn beurt weer een fraudeonderzoek startte. Het FAVV heeft de ontdekking geheim gehouden om het gerechtelijk onderzoek niet te hinderen. Op 20 juli alarmeerde het FAVV onze buurlanden betreffende de mogelijke aanwezigheid van het illegaal product.

© BELGAIMAGE

LEES OOK. Colruyt, Aldi, Delhaize en Albert Heijn nemen eieren uit de rekken uit voorzorg voor fipronil-besmetting

Eerder vandaag riep toxicoloog jan Tytgat het FAVV op om de onderzoeksresultaten bekend te maken. “Ik denk dat het geen kwaad kan om opener te zijn. Het zou jammer zijn dat door te weinig informatie het gevoel ontstaat dat er iets achtergehouden wordt”, zegt hij.

“Ik zou als toxicoloog geruster zijn als ik die concentraties effectief mag zien. Ik weet wat de acute referentiedosissen zijn: hoeveel mag een persoon maximaal binnenkrijgen om niet ziek te worden. Als het FAVV die waarden van alle loten zou geven, zou ik de boodschap kunnen geven om het Voedselagentschap te geloven, of niet.”

Nog volgens het FAVV zijn de reeds aangetroffen concentraties fipronil in België “nog altijd onder de zeer strenge Europees afgesproken limiet’. Die limiet gaat uit van een consumptie van 2 eieren per dag. “Tot nu toe zien we nog altijd geen direct gevaar voor de volksgezondheid.”

Het FAVV herhaalt tot slot dat het het parket alle kansen wil geven in het fraudeonderzoek. “We staan er wel op om maximaal te informeren over de mogelijke impact op de volksgezondheid en geven info vrij zodra dat kan.”

LEES MEER. FAVV belooft resultaten fipronil-besmetting “zeer binnenkort” te publiceren na oproep van toxicoloog

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen