Straat gaat anderhalf jaar dicht en toch dansen de bewoners op de tafel

© lvi

Yes!, dachten de bewoners van de Oude Gaversesteenweg, toen hun straat voor anderhalf jaar dicht ging voor werken. Hun droom, een groot straatfeest voor heel de buurt, gaat zondag in vervulling.

Lieven Van Imschoot

Enkele maanden geleden werd de Oude Gaversesteenweg afgesloten om de brug van de E40 te vervangen en geluidsschermen te plaatsen. Zo’n langdurige sluiting leidt doorgaans tot ongenoegen bij buurtbewoners, maar niet hier. De buurt profiteert van de gelegenheid om een groot straatfeest te houden.

“We organiseren al enkele jaren een garageverkoop maar de straat daarvoor afsluiten, mocht niet van de gemeente”, zegt David Verhaeghe. “Nu is onze straat vanzelf afgesloten, ideaal dus. Toen we hoorden dat de geluidsschermen er zouden komen, dacht ik: Eureka! Onze straat is nu veel rustiger. Normaal gezien passeert er veel sluipverkeer.”

Geluidsschermen

“Met ons straatfeest vieren we de komst van de geluidsschermen (de buurt kreeg heel wat lawaai te verwerken van de E40, nvdr.). Het is de uitgelezen gelegenheid voor een groot feest midden op straat. Ongelooflijk, eigenlijk: niemand moet zijn eigendom ter beschikking stellen of een zaal huren. Dit is een unicum.”

Vandaag, zaterdag, is er de garageverkoop. Zondag vangt aan met een brunch, voor wie zich heeft ingeschreven. “We zorgen voor pistolets, croissants, koffie, fruitsap, noem maar op”, zegt Verhaeghe. “Op de voorbereidende vergaderingen was er vaak twintig man. Iedereen in de straat wil er iets van maken, ik voel een nieuwe dynamiek. Sommigen boden spontaan aan om pannenkoeken, quiches of wraps te maken, zo leuk.” Er is ook kinderanimatie en in de namiddag gaat het feest voort.

“We kunnen nu babbelen op straat”

De buurt is dus allerminst rouwig om de werken aan de brug en het dichtgaan van hun straat. “De handelaars zijn minder tevreden, denk ik, maar voor de bewoners is het goed nieuws. We kunnen op straat babbelen zonder constant te moeten opletten voor al dat verkeer. De mensen zitten nu ook meer in hun tuin, want er is minder lawaai: op de E40 mag je nu maar zeventig meer rijden.” De snelheidsbeperking geldt tijdens deze fase van de werken.

“Ja, het is echt genieten. Voor mijn part mogen ze gerust na de werken paaltjes zetten onder de brug, zodat er alleen fietsers en brommers kunnen passeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen