© AP

VN-Veiligheidsraad keurt nieuwe lading sancties unaniem goed tegen Noord-Korea

De VN-Veiligheidsraad heeft een nieuwe reeks sancties tegen Noord-Korea unaniem goedgekeurd, dat meldt AFP. Opvallend: zelfs China, de enige internationale bondgenoot van het regime, stemde voor de nieuwe sancties. De reeks sancties zullen de inkomsten uit export van het communistische land erg hard raken.

adm, belga

Een nieuwe klap voor het regime in Pyongyang: de nieuwe zwaardere sancties komen er na twee recente tests met intercontinentale raketten. Concreet: nu worden er nog meer beperkingen gelegd op de export van ijzer, kool, ijzererts, lood, vis en schaaldieren uit Noord-Korea.

De export van kolen naar China was veruit de enige grote bron van inkomsten van het regime. China zette de invoer van Noord-Koreaanse kolen al stop begin dit jaar. De sancties kunnen het Aziatische land naar schatting jaarlijks een miljard dollar kosten.

Amerikaans succesverhaaltje

De sancties kwamen er op Amerikaans initiatief, opvallend is dat ook de Chinezen instemde met de resolutie wat wijst op een veranderde houding van Beijing jegens Pyongyang. In het verleden heeft China vaak hun veto gebruikt om Noord-Korea een hand boven het hoofd te houden.

Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley zijn het de “ergste sancties aan eender welk land in een generatie opgelegd. De prijs die de Noord-Koreaanse leiders zullen betalen voor hun blijvende nucleaire en raketontwikkeling zal het verlies zijn van een derde van de export en harde deviezen. Deze sancties zullen het land diep treffen en zullen het Noord-Koreaanse leiderschap een proefje geven van de ontbering die het Noord-Koreaanse volk ondergaat

Bilaterale gesprekken

China heeft alle partijen in de Noord-Koreaanse crisis opgeroepen om terug aan de onderhandelingstafel te gaan zitten om ervoor te zorgen dat Noord-Korea stopt met zijn nucleair wapenprogramma. Peking en Pyongyang hebben zondag ook bilaterale gesprekken gevoerd in de Filipijnse hoofdstad Manila.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yion zei zondag dat de sancties “noodzakelijk” zijn, maar “niet het ultieme doel”. De sancties omvatten onder andere verdere restricties op de uitvoer van steenkool, ijzererts en zeevruchten. Er zijn ook sancties voor financiële bedrijven zoals banken en verzekeringen. De strafmaatregelen zijn een antwoord op twee tests met intercontinentale ballistische raketten die Noord-Korea vorige maand uitvoerde.

“Het is onze bedoeling om alle partijen opnieuw rond de tafel te krijgen om te onderhandelen, zodat we een oplossing vinden via gesprekken”, aldus Wang. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken had zondag in Manila een gesprek met zijn Noord-Koreanse ambtsgenoot Ri Yong-ho. In Manila zijn de leiders van de Zuidoost-Aziatische landen bijeen voor de jaarlijkse top van hun regionale organisatie ASEAN.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER