Meer dan 95.000 hectare verwoest door branden in Portugal

De hevige bosbranden van begin augustus in Portugal hebben meer dan 95.000 hectare grond vernield, waarvan bijna 35.000 hectare bos. Dat heeft het instituut voor bosbeheer gemeld.
AFP or licensors

Tussen 1 en 15 augustus zijn er in Noord-Portugal ongeveer 70.000 hectare verloren gegaan, waarvan 41.000 in Aveiro, de zwaarst getroffen regio, zo maakte het Portugese Instituut voor Natuur- en Bosbehoud (ICNF) bekend in een rapport.

Op het toeristische eiland Madeira, waar drie doden vielen bij de branden, gingen 5.400 hectare in rook op, volgens schattingen van het Europees informatiesysteem voor bosbranden (EFFIS). In deze autonome regio aan de Marokkaanse kust, moesten een duizendtal mensen worden geëvacueerd, onder wie ook heel wat buitenlandse toeristen. Een hotel werd volledig in de as gelegd en zo'n 300 huizen raakten beschadigd.

Op het vasteland vielen geen doden bij de branden, maar verschillende huizen vatten vuur, en verschillende buurten en minstens een hotel moesten worden ontruimd.

De Portugese autoriteiten, die de schade nog in kaart aan het brengen zijn, hebben al hun steun toegezegd aan de getroffen landbouwers en aan de heropbouw van de huizen in Madeira.

Meest gelezen