© EPA

Sp.a en Groen zien steeds meer parallellen met dioxinecrisis: “Vijf bevoegde ministers, maar niemand geeft thuis”

Nu duidelijk is dat het FAVV al bijna twee maanden wist dat er eieren mogelijk besmet waren met fipronil, willen oppositiepartijen Groen en sp.a snel duidelijkheid en transparantie. “De burger - consumenten en landbouwers - is ongerust en verwacht een duidelijk antwoord, niet in het minst van de bevoegde ministers”, klinkt het. Sp.a wil zelfs een spoedzitting met enkele bevoegde ministers.

jdb

“Er zijn in dit land al zeker vijf ministers bevoegd voor het dossier van de met fipronil besmette eieren en terwijl de consument schreeuwt om duidelijkheid, zwijgen de excellenties in alle talen. Geen enkel van de bevoegde ministers geeft momenteel thuis. ”, klinkt het zondag fors bij sp.a. De partij vraagt daarom een spoedzitting in de kamer met de drie federale ministers: Kris Peeters voor consumentenzaken, Maggie De Block voor volksgezondheid) en Denis Ducarme voor landbouw.

© Photo News

Bij sp.a doet deze zaak zelfs denken aan de dioxinecrisis uit 1999. “En als die crisis ons één ding heeft geleerd, naast de nood aan een gecoördineerde aanpak, is het wel het belang van duidelijke communicatie vanuit de politiek naar de burger toe. Wij verwachten dus duidelijke antwoorden van de politici”, aldus federaal parlementslid Annick Lambrecht (sp.a).

Transparantie

Ook Groen ziet parallellen met de dioxinecrisis en vragen aan minister Ducarme om versneld een Kamercommissie bij elkaar te roepen. “De consument en hun gezondheid beschermen zou toch de prioriteit moeten zijn”, aldus fractieleider Kristof Calvo en kamerlid Anne Dedry.

“Het FAVV was op de hoogte sinds de maand juni. Waarom werd de besmetting zo lang geheim gehouden en werden er niet meer pro-actieve maatregelen genomen? Hoeveel besmette eieren zijn er ondertussen verkocht en geconsumeerd? Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) moet onmiddellijk de cijfers vrijgeven van de concentraties fipronil in besmette eieren. De grootste mogelijke transparantie is noodzakelijk. Als het FAVV dit niet zelf doet moet minister Ducarme die duidelijkheid verschaffen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER