Al vijf verdachten voor dodelijke schietpartij Dadizele

De onderzoeksrechter heeft een derde, vierde en vijfde verdachte aangehouden in het onderzoek naar de dodelijke schietpartij maandag in de West-Vlaamse plaats Dadizele. De derde en vierde verdachte zijn twee mannen van 26 en 27 uit Dadizele en Gent, de vijfde verdachte is een twintiger uit Menen. Eerder waren al twee twintigers uit Antwerpen aangehouden. Een confrontatie tussen drie verdachten heeft intussen geen duidelijkheid gebracht, integendeel.

Onder de nieuwe verdachten zitten een 26-jarige man uit Dadizele zelf en een 27-jarige man uit Dadizele die in Gent woont. Dat bevestigen respectievelijk de Ieperse afdeling van het parket van West-Vlaanderen en de advocaat van de 27-jarige man. De vijfde en laatste man die werd aangehouden is een twintiger uit Menen.

VRT-gerechtsverslaggever Sofie Demeyer tweet wel dat er "mogelijk nog arrestaties volgen". De twee verdachten uit Antwerpen, vrienden van het slachtoffer, hadden het immers over een conflict met een groep personen.

"Tien jaar niet in Dadizele geweest"

De 26-jarige man uit Dadizele werd gisteren aangehouden op verdenking van doodslag, maar hij ontkent dat hij iets met de schietpartij te maken heeft.

De 27-jarige man uit Gent is gisteren opgepakt en aangehouden, "nadat er twee verklaringen waren binnengekomen van twee andere betrokkenen in het dossier die hem aanwijzen als de schutter van maandag", zegt zijn advocaat. "Mijn cliënt viel volledig uit de lucht, was niet op de plaats aanwezig en kent de andere betrokkenen niet."

Volgens de advocaat is zijn cliënt ook al tien jaar niet meer in Dadizele geweest. "Hij weet totaal niet hoe hij hier in is terechtgekomen."

Twee groepen

Eerder werden al twee verdachten uit Antwerpen aangehouden. Die twee verdachten van 20 en 23 jaar zijn vrienden van het slachtoffer en werden door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor doodslag. Ook zij ontkennen en zeggen dat ze waren weggevlucht toen de tegenpartij een wapen trok.

"Er is een conflict geweest tussen zijn groepje waar ook het slachtoffer bij zat enerzijds en een ander groepje. Mijn cliënt is op een bepaald ogenblik moeten vluchten omdat iemand van dat andere groepje een pistool trok", zegt de advocaat van de 20-jarige man. "Hij heeft niet meer gezien wat er gebeurde en heeft zeker geen trekker overgehaald. Achteraf heeft hij zelf de nooddiensten verwittigd en contact opgenomen met de gerechtelijke diensten."

Confrontatie brengt geen duidelijkheid

Vanmiddag zijn de twee vrienden van het slachtoffer die wegens doodslag zijn aangehouden, geconfronteerd met de 27-jarige man uit Gent. Ze hadden hem aangewezen als diegene de geschoten heeft en hadden hem naar eigen zeggen op een foto herkend.

Volgens de advocaat van de man uit Gent bleken de twee bij de confrontatie niet meer zo zeker van hun stuk. "De ene zegt dat mijn cliënt erbij was maar dat hij hem niet heeft zien schieten", zegt advocaat Bram Van den Bunder. "De andere zegt dat hij zich vergist heeft, dat mijn cliënt helemaal niet op de plaats van de feiten aanwezig was."

"Het is nu aan de onderzoeksrechter om te beslissen wat hij met deze nieuwe informatie doet", aldus nog de advocaat.

Tegenspraak

De vier verdachten zullen volgende dinsdag voor de raadkamer verschijnen. Volgens het parket spreken enkele verdachten elkaar tegen en is er nog verder onderzoek nodig. Omdat het onderzoek nog volop loopt en de precieze omstandigheden onduidelijk zijn, kan het parket niet uitsluiten dat er nog andere verdachten op vrije voeten zijn.

Het slachtoffer - een 20-jarige man uit Antwerpen - werd maandagavond laat op straat doodgeschoten in Dadizele. Mogelijk gaat het om een mislukte drugsdeal.

Meest gelezen