Ze brachten 105 jaar lang muziek, maar nu moeten ze noodgedwongen stoppen

© if

Fanfare De Eendracht in Nossegem vrolijkte de voorbije 105 jaar talloze festiviteiten op met een streepje muziek. Maar de laatste jaren kromp hun ledenaantal en nu ook de dirigent stopt, valt de fanfare uit elkaar.

Dieter De Beus

In 2012, op de 100ste verjaardag van de fanfare, kwam De Eendracht een eerste keer in nauwe schoentjes. Uiteindelijk werd in 2014 besloten om de manier van werken aan te passen. Maar het mocht niet baten. De Eendracht heeft het immers al enkele jaren moeilijk om haar ledenaantal op peil te houden. De voorbije jaren lukte dat ternauwernood. Maar intussen gaf ook dirigent Pieter Nuyts te kennen zijn dirigeerstok op te bergen en dat noopte de overige bandleden om hun toekomst nogmaals te herzien.

Nieuwe muzikanten

Na een lange periode van onzekerheid werd besloten om de fanfare op te doeken en verder te gaan als een band. “De voorbije jaren werd het steeds moeilijker om nieuwe muzikanten aan te trekken”, zegt ondervoorzitter van De Eendracht Hilde Van Craenenbroeck. “Met het vertrek van onze dirigent hebben we beslist om niet verder te gaan als fanfare. We tellen slechts achttien muzikanten meer. In zo’n beperkte bezetting is het moeilijk om voldoende te repeteren en steeds nieuwe stukken te oefenen en te brengen.”

Blijven optreden

Anderzijds zou het zonde zijn als de achttien muzikanten nu nergens meer terecht kunnen. “Daarom hebben we besloten om verder te gaan als een band. We repeteren nu een keer per week op dinsdag in Hoeve Nothengem en zullen steeds kiezen uit een repertoire aan bekende stukken, waar we zo nu en dan nieuwe stukken aan toevoegen. We zullen daarnaast ook optreden op aanvraag en zijn steeds bereid om op te treden met de andere fanfares uit Zaventem, zoals dat gebeurde bij de opening van CC De Factorij. Dat was een enorm positieve ervaring”, zegt Van Craenenbroeck.

Toch houdt De Eendracht de deur op een kier. “Voorlopig is dit de beste oplossing, maar wie weet wat de toekomst brengt. We gaan alleszins op zoek naar een nieuwe dirigent en trachten zoals steeds dorpsbewoners warm te maken om samen met ons muziek te maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen