Direct naar artikelinhoud
Brexit

Downing Street ontkent dat Verenigd Koninkrijk 40 miljard euro wil neertellen voor brexit

Downing Street ontkent dat Verenigd Koninkrijk 40 miljard euro wil neertellen voor brexit
Beeld Photo News

Het Verenigd Koninkrijk is niet bereid 36 miljard pond (40 miljard euro) te betalen voor het vertrek uit de Europese Unie. Dat heeft een bron binnen de regering gezegd aan The Guardian. Britse media hadden gisteren gemeld dat eerste minister Theresa May dat bedrag op tafel zou willen leggen om vooruitgang te boeken in de onderhandelingen.

Die geldsom zou een compromis zijn, want Brussel heeft het Verenigd Koninkrijk 60 miljard euro gevraagd om de 'scheidingsrekening' te vereffenen. En in ruil voor dat bedrag stelde het land haar eisen, zo luidde het gisteren: de onderhandelingen over de financiën moeten gekoppeld worden aan een handelsakkoord.

Een bron op Downing Street heeft nu echter gezegd dat het bedrag, dat het eerst genoemd werd door de Sunday Telegraph, een "onjuiste speculatie" is en dat zulk een hoge rekening onaanvaardbaar is voor de regering én de brexitkiezers.

Uitstel tot december

De 'scheidingsrekening' is een groot probleem voor de regering. Niet het minst omdat de brexiteers tijdens hun campagne hadden beloofd dat de brexit wekelijks 350 miljoen pond (387 miljoen euro) per week zou goedmaken, geld dat naar de gezondheidszorg zou vloeien.

In Brussel luidt het intussen dat de volgende fase van de onderhandelingen, over de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, niet aangevat kan worden zolang er "onvoldoende vooruitgang" geboekt is over de financiële regeling. Brexitonderhandelaar Michel Barnier sprak vorige maand zelfs van een mogelijk uitstel tot december.

Premier May en brexitminister David Davis zijn het erover eens dat er een bedrag betaald moet worden. Maar niet alle brexiteers zijn bereid zich daarbij neer te leggen. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zei vorige maand nog in het Britse lagerhuis dat "Brussel ernaar kan fluiten".