Rijbewijs halen in Brussel? Dan moet je eerst een EHBO-opleiding volgen

© Christophe Van Couteren

Voortaan zijn er in het Brusselse gewest vier manieren om je rijbewijs te halen. Bij één daarvan kan je zelfs na amper dertig uur oefenen al een examen afleggen. Bovendien zal je bij elk opleidingstraject ook een EHBO-opleiding moeten volgen .

Er waren al twee opleidingstrajecten, maar nu komen daar nog eens twee trajecten bij. Eén van die mogelijkheden is om voortaan zonder eigen wagen snel een examen af te leggen. De leerling-bestuurder volgt dan dertig uur rijles bij de rijschool. Daarna kan hij het examen afleggen zonder een stageperiode te moeten doorlopen. “Die 30 uur rijles zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen. Dat is beslist in overleg met de rijschoolsector”, klinkt het bij de woordvoerder van Brussels staatsscretaris Bianca Debaets (CD&V). Uit bevragingen is gebleken dat vooral in het Brussels Gewest veel mensen niet beschikken over een eigen wagen. “Als bij het vinden van een job een rijbewijs een vereiste is, kunnen zij dat op deze manier snel behalen.”

Mengvorm vrije begeleiding - rijschool

Een ander nieuw opleidingstraject is de mengvorm tussen vrije begeleiding en rijschool. Leerling-bestuurders vanaf 17 jaar kunnen praktijklessen nemen bij de rijschool (14 uur vorming), gevolgd door minimaal 6 maanden vrije begeleiding en een maximale stageduur van 18 maanden. In dit opleidingstraject zullen de vrije begeleiders verplicht zijn om een pedagogische vorming te volgen.

De vrije begeleiding blijft behouden. De minimale stageperiode na het slagen in het theoretisch rijexamen stijgt van 3 naar 9 maanden. De maximumduur van de stageperiode wordt teruggebracht tot 18 maanden. Nieuw is dat ook de begeleiders een ondersteuningsaanbod krijgen. Ook het opleidingstraject met de rijschool blijft behouden (20 uur praktijklessen bij de rijschool gevolgd door een vrije stage van minimaal 3 maanden).

EHBO-opleiding

Voordat bestuurders hun rijbewijs kunnen halen, worden alle kandidaten verplicht om een EHBO-opleiding te volgen, met onder andere het aanleren van de juiste reacties wanneer er een ongeval is gebeurd. “Dat is een primeur voor België.” Ook wordt een risicoperceptietest ingevoerd. Die laat toe te testen hoe iemand anticipeert op voetgangers, fietsers en motorrijders. In het beoordelingssysteem van het theorie-examen zal er een groter gewicht toegekend worden aan fouten die een zware overtreding inhouden betreffende het verkeersreglement. Wie een tweede fout maakt op dat vlak, zal sowieso gebuisd zijn.

Nieuw is ook de invoering van een logboek voor kandidaat-bestuurders. Daarin houden de kandidaat-bestuurders de evoluties in hun opleidingstraject bij zoals het gereden aantal kilometers en de weersomstandigheden waarin dat gebeurde. Voor de begeleiders is er een nuttig handboek met een lessenpakket voor thuis.

De vernieuwde Brusselse rijopleiding zal van kracht gaan in de loop van volgend jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen