Kritiek op vernieuwde rijopleiding: “Brussel zet rijbewijs gewoon in de solden”

© BELGA

Met de vernieuwde, snellere rijopleiding zet het Brusselse gewest volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts “in de solden”. Maar Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) is niet akkoord met die redenering. “We hebben in deze weinig lessen van Vlaanderen, met 320 verkeersdoden per jaar, te leren”, klinkt het.

Een van de mogelijkheden om volgend jaar in Brussel een rijbewijs te behalen, is om 30 uur les te volgen bij de rijschool en dan onmiddellijk examen te doen. De stageperiode vervalt bij dit opleidingstraject.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) betreurt die optie. “In Vlaanderen doen we alles om de lat hoger te leggen en te zorgen voor een betere rijopleiding. Brussel geeft nu het tegenovergestelde signaal en zet het rijbewijs in de solden.”

LEES OOK. Rijbewijs halen in Brussel? Dan kan voortaan al na 30 uur oefenen

“In plaats van te focussen op hoeveel kilometers je al gereden hebt, moet je letten op welke soort kilometers”, reageert Debaets. “Je kunt duizenden kilometers rijden op de autosnelwegen of langs rustige baantjes in - met alle respect - Beersel of de Vlaamse Ardennen. Maar daarmee test je bestuurders niet op de drukte van het hedendaags stedelijk verkeer. Terwijl we net willen van toekomstige bestuurders dat ze overal - en ook in een moeilijkere context - kunnen rijden. De realiteit is: wie in Brussel - na 30 intense en begeleide uren - kan rijden, kan overal rijden.”

“Sommige Brusselaars gingen vroeger naar Asse om hun rijopleiding en examen te doen, omdat ze schrik hadden van de drukte van het Brussels verkeer. Het risico dat men hier komt ‘shoppen’ omdat men denkt dat het ‘in solden’ zou staan, lijkt ons met andere woorden extreem beperkt”, aldus nog de staatssecretaris.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen