Direct naar artikelinhoud

Dit Spaanse dorp is vanaf volgende week serieus gesmurft (en dat dankzij de Belgen)

De inwoners van Júczar zijn het gewoon: Grote Smurf houdt een oogje in het zeil in hun dorp.Beeld reuters

Júzcar. De naam van het Zuid-Spaanse dorpje zegt de meesten allicht niets, maar de foto's doen misschien wel een belletje rinkelen. De hagelwitte huisjes werden voor de wereldpremière van de 3D-film 'The Smurfs' felblauw geschilderd. Tot zelfs het historische kerkje toe. Al goed vijf jaar lokt het dorp van slechts 250 inwoners jaarlijks 50.000 toeristen. Alleen liggen de erfgenamen van Peyo - pseudoniem van striptekenaar en landgenoot Pierre Culliford - dwars.

Haar belangrijkste taak: erop toezien dat de geest van haar vaders werk gerespecteerd wordt. Ze noemde het in een reportage in onze krant begin februari zelfs "de tempel bewaken". Véronique Culliford, de dochter van Smurfenvader Peyo, neemt haar rol als erfgename ernstig. Een proces aanspannen tegen iemand die het niet goed meent met het werk van haar vader of omdat er vervalsingen circuleren op het internet? Ja, het gebeurt vaak, maar die rechtszaken worden in de luwte behandeld, zei ze daarover. "Ver weg van de media, want niet interessant voor de buitenwereld."

Vandaag halen De Smurfen echter de pers in Spanje, want binnenkort zal Júzcar, een dorpje in Andalusië, zich niet langer 'hét Smurfendorp' mogen noemen. De erfgenamen van Peyo eisen immers dat de gemeente beeldrechten gaat betalen voor alle afbeeldingen die in het dorp - slechts 34 vierkante kilometer groot en een kleine 250 inwoners -, circuleren. Sinds 2011 tot nu kregen ze nooit een duit van de gemeente en haar inwoners die op de hype meesurfen. (lees verder onder de foto)

Dit Spaanse dorp is vanaf volgende week serieus gesmurft (en dat dankzij de Belgen)
Beeld Jakobien Huisman

Geen commentaar

En dus moeten de Spanjaarden terecht beginnen te vrezen voor hun titel. Binnen goed een week, op 15 augustus, zal het dorp zich niet langer 'hét Smurfendorp' mogen noemen. Geen beelden, poppetjes, posters, foto's of namen van Smurfen meer in de straten. In België willen ze minstens 12 procent van alle opbrengsten van verkochte artikelen en activiteiten die met de blauwe ventjes te maken hebben.

Er zijn intussen al verschillende gesprekken geweest tussen het gemeentebestuur en de erfgenamen van Peyo - verenigd onder IMPS -, maar die zijn volgens de Spaanse media op niets uitgedraaid. Nochtans was er begin juni toch een overeenkomst bereikt. Tot er op 2 augustus plots een mededeling op de gemeentewebsite werd geplaatst, "een belangrijk bericht voor toeristen". Waarom het voorstel is afgekaatst, is niet geweten. Niemand wil vragen beantwoorden of de pers te woord staan.

Geen beelden, poppetjes, posters, foto's of namen van Smurfen meer in de straten. In België willen ze minstens 12 procent van alle opbrengsten van verkochte artikelen en activiteiten die met de blauwe ventjes te maken hebben

Trouwen als Smurf

In 2011 kwam het Spaanse berggehucht snel op de kaart te liggen toen de huizen er blauw werden voor de Spaanse première van 'The Smurfs'. Filmproducent Sony stelde de inwoners na de draaidagen voor alles weer netjes in het wit te zetten, maar de inwoners van Júzcar gingen zich hechten aan het felle kleurtje. Het legde hen ook geen windeieren: van 300 toeristen per jaar steeg het aantal plots naar meer dan 50.000. Van de ene dag op de andere woonden ook Grote Smurf, Smurfin en hun vrienden in Andalusië.

Met een tweede film in 2013 en een derde dit voorjaar, biedt Júzcar haar toeristen ook enkele ludieke diensten en activiteiten aan. Zo kunnen verloofden er trouwen in echte Smurfenstijl en worden er kermissen en schilderwedstrijden georganiseerd met de blauwe ventjes als leidraad. Wie dus hevig fan is, pakt nu best z'n auto...

Het blauw in het dorp blijft wel, daarvoor werd liefst 9.000 liter verf gebruikt, maar er mag dus geen enkele verwijzing meer zijn naar de blauwe stripfiguurtjes. Een fameuze streep door de rekening, want het toerisme is er de belangrijkste bron van inkomsten. Zeker in een streek die een hoge werkloosheidsgraad kent (liefst 25 procent).

Alles in felblauw. De bijna 250 woningen in Júzcar kregen in 2011 allemaal een likje verf.Beeld Jakobien Huisman
Geen Grote Smurf meer of andere vriendjes vanaf volgende week op de muren van Júzcar.Beeld afp
Duizenden liters verf werden gebruikt om alle huizen, tot zelfs de kerk toe, in het blauw te schilderen.Beeld reuters
Trouwen als Smurf
Beeld epa