Direct naar artikelinhoud
Multimedia

Een dag meldingen op je telefoon uitschakelen? Twee jaar later zie je het effect nog

Een dag meldingen op je telefoon uitschakelen? Twee jaar later zie je het effect nog
Beeld AP

Wetenschappers hebben mensen gevraagd om de meldingen op hun smartphone voor een dag uit te schakelen. De gevolgen waren jaren later nog te zien. 

Volgens een studie zouden we dagelijks gemiddeld 63 meldingen of push-berichten ontvangen op onze smartphone. Het is een roep om aandacht, een uitweg waar je op dat moment bent, soms zo onopvallend dat we er heel vaak op antwoorden of reageren. Telefoonmeldingen volgen het model van 'random reinforcement', een term uit de psychologie, ze maken het veel moeilijker om ermee te breken dan gewone, verwachte prikkels of beloningen.

Slechts een dag notificaties uitschakelen kan een verademing zijn volgens de onderzoekers, simpelweg omdat je niet om de haverklap moet antwoorden op een apparaat dat in je zak steekt. Toch was de zoektocht naar dertig respondenten niet makkelijk. "Eerst wilde niemand deelnemen omdat het experiment een week zou duren. Daarom moesten we ons experiment verkorten tot een dag", zegt het team van onderzoekers van de Carnegie Mellon University en het Spaanse telecombedrijf Telefónica aan de website Quartz.

Minder afgeleid en meer productief

In het onderzoek waren de deelnemers minder afgeleid en meer productief als ze hun meldingen uitschakelden. Al was er vooral angst over mogelijke ontbrekende berichten van vrienden en collega's. Twee jaar later keerden de onderzoekers terug en ze ontdekten dat 13 deelnemers verschillende instellingen hadden. Sommigen waren permanent op de hoogte van meldingen voor bepaalde apps, terwijl anderen hun meldingen uitschakelden door regelmatig de 'do-not-disturb-instelling' aan te zetten.

Dat was exact wat comedian Aziz Ansari opmerkte toen hij een stap verder ging en de volledig toegang tot het internet verwijderde, zei hij laatst in een interview

"Wanneer je een nieuwe post op Instagram bekijkt of wanneer je op de New York Times gaat om te zien of er nieuws is, gaat het niet meer over de inhoud," zei Ansari, "het gaat gewoon om een nieuw ding te zien. Je wordt verslaafd aan dat gevoel. Je kunt jezelf niet beheersen. Dus de enige manier om van die verslaving af te komen is door alle dingen te verwijderen."

Twitter bericht wordt geladen...