© Reuters

Iraanse president pleit voor meer persvrijheid: “Journalisten het werk niet verbieden”

De Iraanse president Hassan Rohani heeft bij het begin van zijn nieuwe ambtstermijn gepleit voor meer persvrijheid. “Op basis van absurde en irrelevante aantijgingen zouden we journalisten het werk niet moeten verbieden”, aldus Rohani dinsdag op zijn Instagram-pagina.

Journalisten moeten meer vrijheden krijgen, maar in ruil daarvoor vindt Rohani dat van de pers ook een verantwoordelijke omgang met die vrijheden verwacht mag worden. Nog op dinsdag werd de samenstelling van Rohani’s regering bekendgemaakt. Van de in mei beloofde vrouwenquota is vooralsnog niets in huis gekomen: de nieuwe Iraanse regering telt nul vrouwen.

Hoewel de pers inderdaad meer vrijheden geniet sinds Rohani aan de macht kwam in 2013, worden nog regelmatig kritische berichten door rechtbanken beoordeeld als inbreuken op de nationale veiligheid. De rechtbank veroordeelde uitgevers al regelmatig tot het op zijn minst tijdelijk sluiten van kranten. Al jarenlang vragen vooral de hervormingsgezinde media een herziening van de perswetten. Het parlement werkt momenteel aan een nieuw wetsvoorstel, dat onder meer inhoudt dat vermeende persmisdrijven voor een neutrale commissie zakelijk onderzocht worden.

Op 8 augustus viert Iran de dag van de journalisten, en voor die gelegenheid postte Rohani een foto waarop fotografen en cameramensen te zien zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer