© BELGA

ACV waarschuwt voor droogleggen sociale zekerheid

De beslissing door de federale regering waardoor het voor bedrijven makkelijker wordt om riante bonussen te geven, past in de “sluipende drooglegging” van de sociale zekerheid. Daar waarschuwt de christelijke vakbond voor. Ook de socialistische en liberale vakbonden vrezen voor de toekomst van de sociale zekerheid.

De nieuwe mogelijkheden gaan verder dan de bestaande bonussystemen om werknemers te belonen, zo berichtte De Tijd dinsdag. De winstpremie kan worden uitgekeerd zonder dat bedrijven eerst een administratieve mallemolen moeten doorlopen of het fiat moeten krijgen van de vakbonden. De bedragen liggen ook hoger. En er is een fiscaal gunstregime.

ACV hekelt de regeringsaanpak. De vakbond haalt andere voorbeelden aan waardoor de sociale zekerheid onderuit wordt gehaald, zoals de flexi-jobs, waar geen belasting dient op te worden betaald en slechts 25 procent bijdrage voor de sociale zekerheid. Of allerlei digitale platformen, waarvoor 10 procent belasting en geen sociale bijdragen gelden. En dan zijn er ook nog de cafetariaplannen, waar men de deuren wijd voor openzet, “gericht op omzetting van brutolonen in voordelen met geen of minder bijdragen en belastingen”.

De christelijke vakbond vraagt zich af wie ooit de rekening hiervoor zal betalen. “Of is dit een perfide strategie voor verdere besparingen in de sociale zekerheid door haar met de rug tegen de muur te zetten?”, vraagt het ACV zich af.

Een zelfde vrees valt te horen bij de socialistische vakbond. Maar erg verrast is Robert Vertenueil, algemeen secretaris van het ABVV, niet. “Dit is nog maar eens het bewijs dat deze regering gewoon de eisen van het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) doorvoert”, klinkt het.

Ook de liberale vakbond stelt zich vragen bij de maatregel. “Bij deze regering weten we dat het altijd ten gunste is van de werkgever”, aldus woordvoerder Didier Seghin.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer