Fipronildrempel wél overschreden: zo herkent u de eieren die u niet mag eten

© BELGA

Na de aankondiging door het FAVV dat bij een tegenexpertise bij 1 van de 86 geblokkeerde bedrijven gebleken is dat de Europese drempel voor fipronil wel degelijk overschreden is, vragen ministers van Landbouw Denis Ducarme en van Volksgezondheid Maggie De Block extra maatregelen aan het Voedselagentschap. Op hun vraag wordt woensdagochtend een groen nummer of call center geopend waar de bevolking terechtkan met vragen over de fipronilcrisis. Het FAVV heeft ook de lotnummers verspreid van de eieren die u beter niet opeet.

gn, gjs

Bij een Belgisch bedrijf dat op 18 juli werd geblokkeerd, bleek uit het aanvankelijk resultaat van de analyse een aanwezigheid van 0,076 mg/kg fipronil, wat ruim onder de Europese veiligheidsdrempel is. Het bedrijf maakte gebruik van zijn recht op een tegenexpertise en uit de tegenanalyse van het tweede staal bleek een aanwezigheid van 0,92mg/kg, waarmee de Europese drempel wél overschreden wordt. Daarom dragen minister van Landbouw Denis Ducarme en minister van Volksgezondheid Maggie De Block het Voedselagentschap op om een reeks bijkomende maatregelen te nemen.

Ducarme en De Block, die over de zaak overleg hebben gepleegd met premier Charles Michel en minister van Consumentenzaken Kris Peeters, zeggen dat het FAVV hen heeft verzekerd dat de eieren die betrokken waren bij de tegenexpertise waar een overschrijding van de EU-veiligheidswaarde is opgemerkt, "geblokkeerd werden en dat door het FAVV maatregelen overeenstemmend met de Europese regelgeving zijn genomen". Toch vragen de ministers "uit voorzorg" een aantal bijkomende maatregelen.

Lotnummers

Er zal woensdagochtend om 9 uur bij het FAVV een groen nummer of call center geopend worden waar de bevolking met vragen terechtkan. Daarvoor kunnen de burgers bellen naar het gratis nummer 0800-13.550.

Ook zullen alle leghenbedrijven waarvan de ei-analyses zijn uitgevoerd door het laboratorium waarvan het resultaat nu betwist wordt, worden geblokkeerd. Er wordt onmiddellijk overgegaan tot de terugroeping van alle eieren van de bedrijven die getest werden door hetzelfde laboratorium, terwijl de resultaten van de tegenexpertise zullen worden geverifieerd.

Verder heeft het FAVV dinsdagavond de lotnummers gepubliceerd van alle eieren waarvoor de terugroeping geldt. De consument kan de teruggeroepen eieren identificeren op basis van de volgende codes: 2BE3084-2, 2BE3084-3, 2BE3084-6, 2BE3123-A, 2BE3123-B, 2BE3123-C, 3BE4004, 3BE4005, 1BE8016, 3BE3114 (dit laatste nummer werd aanvankelijk verkeerdelijk door het FAVV doorgegeven als BE3114). Er wordt aan de consumenten gevraagd de eieren niet op te eten, maar om ze terug te brengen naar de winkel

De Boerenbond raamt de schade van de fipronilcrisis op minstens 10 miljoen euro. Ze vraagt de overheid om getroffen bedrijven snel te vergoeden.

Boosdoeners

Ondertussen krijgen we ook een beter zicht op de oorsprong van het probleem. Twee bedrijven spelen een sleutelrol in de crisis, een in België en een in Nederland. Tegen beide bedrijven loopt in de respectieve landen een gerechtelijk onderzoek.

In België gaat het om Poultry-Vision, een bedrijf in Weelde (Ravels) dat producten levert tegen pluimveeziekten. Op 20 juli valt de politie binnen bij Poultry-Vision. Vermoed wordt dat het bedrijf fipronil aan het bestrijdingsmiddel Dega-16 heeft toegevoegd. Fipronil is een insecti­cide dat werkt tegen vlooien, mijten en teken bij honden en katten. Het is ook een insecticide tegen bloedluisziekte bij leghennen, maar het gebruik daarvan is verboden. In Dega-16 zit menthol, eucalyptus en etherische oliën, natuurlijke bestanddelen.

Zaakvoerder Patrick R. van Poultry-Vision blijft zijn betrokkenheid bij de zwendel rond fipronil ontkennen, ook al geeft hij toe het insecticide in Roemenië te hebben aangekocht. Inmiddels achterhaalde de Gazet van Antwerpen dat R. op de dag voor de inval in Weelde nog een nieuw bedrijf oprichtte, met hetzelfde doel als Poultry-Vision: KieQ.

De man werd intussen verhoord over zijn rol in de zaak, maar werd opnieuw vrijgelaten. Sindsdien werd hij volgens zijn advocaat Pieter Helsen niet meer opnieuw gecontacteerd. "Mijn cliënt heeft toegelicht dat hij een product geleverd heeft aan het Nederlandse bedrijf Chickfriend en dat de afnemers op de hoogte waren dat er fipronil in dat product zat", aldus Helsen. "Hij volgt nu gewoon net als iedereen de berichtgeving over de zaak in de pers."

Chickfriend

Zo komen we bij het Nederlandse bedrijf Chickfriend uit Barneveld, bloedluisbestrijder bij kippen. Chickfriend bestreed de hardnekkige mijt bij kippen in volle stallen met fipronil. Het gif kwam zo ook in Nederlandse eieren terecht. Vorige week al schreef NRC dat Chickfriend bij zijn vaste Belgische leverancier, Poultry-Vision, bewust een middel kocht dat volgens bronnen fipronil bevatte. De twee bedrijven zouden het bestrijdingsmiddel op facturen de bedachte naam "fypro-rein" hebben gegeven. Intussen is ook gebleken dat Chickfriend misbruik gemaakt heeft van het Nederlandse kwaliteitssysteem voor pluimveeservicebedrijven.

Martin van de B. en Mathijs IJ., de zaakvoerders van Chickfriend, haalden hun website en Facebookpagina van het internet . Zij lijken met de noorderzon verdwenen...

De Block: "Zeer bezorgd"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is "zeer bezorgd" over de situatie die ontstaan is na het besmettingsincident met fipronil. "Ik volg de situatie op de voet want het gaat om onze gezondheid."

"Mensen vragen mij of ze morgenochtend aan de ontbijttafel een eitje mogen eten", zegt De Block. "Ik verwijs naar het Voedselagentschap."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen