Direct naar artikelinhoud

Küng wint korte tijdrit in BinckBank Tour, Sagan is zijn leiderstrui kwijt

Küng wint korte tijdrit in BinckBank Tour, Sagan is zijn leiderstrui kwijt
Beeld belga

De Zwitser Stefan Küng heeft de korte tijdrit van negen kilometer in Voorburg op zijn naam geschreven. De renner van BMC was sneller dan Maciej Bodnar, Tom Dumoulin en Peter Sagan. Die laatste moet ook meteen zijn leiderstrui afgeven aan Küng. Yves Lampaert was met een zesde plek de beste Belg in de individuele tijdrit.

De 23-jarige Zwitserse kampioen werkte de negen kilometer met start en aankomst in het Nederlandse Voorburg af in 10:58 en was zo vier seconden sneller dan de Pool Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe). De Nederlandse kampioen Tom Dumoulin (Sunweb) eindigde op de derde plaats op vijf seconden. Belgisch kampioen Yves Lampaert werd zesde in 11:10, Tim Wellens negende in 11:15. Door de regen kwamen verschillende renners ten val, onder wie wereldkampioen Tony Martin, Greg Van Avermaet en Tiesj Benoot. Küng profiteerde van de droge omstandigheden eerder op de dag.

Dankzij de tijdritzege neemt Küng de leiderstrui over van Peter Sagan. De Slowaakse wereldkampioen was maandag de beste in de openingsetappe. In de stand heeft Küng vier seconden voorsprong op Bodnar. Dumoulin is derde op vijf seconden, Lampaert zesde op twaalf seconden. Sagan, 18e in de tijdrit op 25 seconden van Küng, staat nu op de achtste plaats, op vijftien seconden.

Het startuur maakte een groot verschil in deze individuele race tegen de klok. Dat werd achteraf meer dan duidelijk. De Pool Maciej Bodnar, als tweede gestart, zette meteen een heel scherpe richttijd neer. Ook Tim Wellens deed het met 11:15 niet slecht. De Nederlander Tom Dumoulin moest maar één seconde toegeven op Bodnar. Ook Dumoulins landgenoot Jos van Emden leek op weg naar een toptijd, maar hij nam vlak voor de finish een verkeerde afslag.

Vervolgens was het aan Stefan Küng om over de technische omloop te zoeven. De Zwitserse kampioen dook als eerste (en uiteindelijk ook enige) renner onder de elf minuten met een chrono van 10:58. Greg Van Avermaet (11:26) verloor tijd omdat hij even werd opgehouden door een volgwagen. Matthias Brändle en Lars Boom klokten respectievelijk af op 11:12 en 11:08.

Na de aankomst van de Australiër Miles Scotson (11:13) gingen de hemelsluizen helemaal open, waardoor de rest van het deelnemersveld over kletsnatte en glibberige wegen de tijdrit moest afwerken. Sören Krach Andersen kon nog verrassen met een tijd van 11:06 en Belgisch kampioen Yves Lampaert, als 62e gestart, bolde binnen na 11:10. Onder anderen wereldkampioen Tony Martin en Nils Politt gingen onderuit en speelden dus geen rol van betekenis. Peter Sagan ging als laatste van start en gaf nog het volle pond, maar kon mede door de slechte weersomstandigheden niet beter doen dan 11:23, 25 seconden trager dan Küng.

Vanaf morgen wordt er over Belgische wegen gereden, met een rit over 185 kilometer tussen Blankenberge en Ardooie. De BinckBank Tour eindigt zondag met een rit naar Geraardsbergen.

"Er zat heel wat tijd tussen mijn aankomst en die van Peter Sagan, ongeveer tweeënhalf uur. Dan pas wist ik zeker dat de dubbel, ritzege en algemeen klassement, binnen was", liet Küng optekenen. "Ik doodde de tijd met uitrijden op de rollen en het lezen van een boek in de hot seat. Al was het in dit tentje nu ook weer niet zo warm, maar dat neem ik er graag bij."

"Ik las een boek omdat ik niet voortdurend naar het scherm wou kijken. De tijden van de andere renners maakten me immers alsmaar nerveuzer", vervolgde de renner van BMC. "Ik vreesde mannen als Tony Martin. Maar zij reden in de regen. Martin viel zelfs, ik hoop dat alles goed is met hem. En met Peter Sagan weet je nooit. Hij is een echte acrobaat op de fiets. In zo'n tijdrit ben je pas zeker van de zege als de tijden van alle renners gekend zijn."

"Ik wist wel al dat ik een goede zaak zou doen in het algemeen klassement omdat ik Maciej Bodnar en Tom Dumoulin achter mij had gehouden. Maar winnen is toch iets speciaals. Ik ben nu ook leider in de stand. Natuurlijk wil ik die groene trui verdedigen tot het einde, maar dat wordt geen gemakkelijke opgave met de zware etappes op zaterdag en zondag", besloot de kersverse leider.

Uitslag 2e rit:

1. Stefan Kung (Zwi/BMC) de 9.0 km in 10:58

(gem. 49,24 km/u)

2. Maciej Bodnar (Pol/BOH) op 0:04

3. Tom Dumoulin (Ned/SUN) 0:05

4. Soren Kragh (Den/SUN) 0:08

5. Lars Boom (Ned/TLJ) 0:10 *** 6. Yves Lampaert (Bel/QST) 0:12

7. Matthias Brändle (Oos/TFS) 0:14

8. Miles Scotson (Aus/BMC) 0:15 *** 9. Tim Wellens (Bel/LTS) 0:17

10. Jos van Emden (Ned/TLJ) 0:17 .

Stand na rit 2:

1. Stefan Kung (Zwi/BMC) de 178,8 km in 4u01:07

(gem. 44,49 km/u)

2. Maciej Bodnar (Pol/BOH) op 0:04

3. Tom Dumoulin (Ned/SUN) 0:05

4. Soren Kragh (Den/SUN) 0:08

5. Lars Boom (Ned/TLJ) 0:10 *** 6. Yves Lampaert (Bel/QST) 0:12

7. Matthias Brändle (Oos/TFS) 0:14

8. Peter Sagan (Slk/BOH) 0:15

9. Miles Scotson (Aus/BMC) 0:15

10. Jos van Emden (Ned/TLJ) 0:17 .