Direct naar artikelinhoud

Bekende orang-oetan die met gebarentaal kon communiceren, gestorven

"The Ape who went to College"
Beeld reuters

Chantek, een orang-oetan die als een van de eerste primaten had leren communiceren aan de hand van gebarentaal, is gisteren op de leeftijd van 39 jaar gestorven, zo heeft de zoo van Atlanta meegedeeld waar de orang-oetan leefde. Chantek had hartproblemen, maar de dierenartsen van de zoo preciseerden niet wat de uiteindelijke doodsoorzaak was.

Chantek, die in Atlanta geboren werd, werd als een mens opgevoed door een antropologe uit Tennessee, Lyn Miles, die hem gebarentaal leerde. Hierover werd in 2014 een documentaire gemaakt, "The Ape who went to College".

Volgens de zoo gebruikte Chantek "frequent gebarentaal om te communiceren met het personeel, waarmee hij een sterke band had ontwikkeld". "Maar hij was terughoudend om zich op deze wijze te uiten tegenover mensen die hij niet kende, en koos dan vaak voor meer traditionele communicatievormen van de orang-oetans, via vocalisaties en gebaren."

Orang-oetans zijn vanaf 35 jaar op gevorderde leeftijd. Chantek was "een van de oudste mannelijke orang-oetans" die in Noord-Amerika leefden, voegde de zoo eraan toe.

"The Ape who went to College"
Beeld ap

Lees ook

Geselecteerd door de redactie