© Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Interpol speurt wereldwijd anderhalf miljoen ton illegaal gedumpt afval op

Speurders van Interpol hebben bij een internationale operatie meer dan 1,5 miljoen ton afval opgespoord, dat illegaal getransporteerd of gedumpt werd. “Afvalcriminaliteit is een wereldwijd probleem”, deelde de internationale politieorganisatie dinsdag in Lyon mee.

Belga

Interpol had in juni de operatie, die een maand duurde, gecoördineerd. “Als gevaarlijk afval onoordeelkundig wordt gestort, besmet dat het grondwater, de bodem en de lucht (...)”. In 2010 werd tot 12,7 miljoen plasticafval illegaal in de oceanen gedumpt.

Uit de operatie bleek dat Azië en Afrika de hoofdbestemmingen voor illegaal afvalexport uit Europa en Noord-Amerika zijn. De speurders uit 43 landen spoorden onder andere 141 scheepsladingen met 14.000 ton illegaal afval op. Bovendien onderzochten ze 85 sites, waar meer dan een miljoen ton afval illegaal werd gestort. Bij de criminele activiteiten zouden 326 personen en 244 bedrijven betrokken zijn geweest. Afvalcriminaliteit wordt door de georganiseerde misdaad beschouwd als weinig riskant en erg lucratief, aldus Interpol.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer