Direct naar artikelinhoud
Technologie

Zo bespioneert Disney uw kinderen

Robert Iger, de ceo van Disney, tijdens een persconferentie in 2012.Beeld REUTERS

Disney verzamelt de gegevens van minderjarigen via spelletjesapps en verkoopt die zonder de toestemming van de ouders te vragen. Dat stelt de Amerikaanse Amanda Rushing, die een proces tegen het bedrijf heeft aangespannen. Bij ons komt het bedrijf er nog wel even mee weg, zeggen experts.  

Met spelletjes als Where's my Water? 2 en Disney Princess Palace Pets, die kinderen gratis kunnen downloaden op hun smartphone of tablet doet Disney meer dan hen entertainen, zo blijkt.

Via speciaal ingebouwde trackingsoftware verzamelt het Amerikaanse bedrijf allerhande gegevens over de kinderen, zoals hun leeftijd en e-mailadres, met de bedoeling om die gegevens dan weer door te verkopen aan andere bedrijven. Die trackingsoftware zou aanwezig zijn in zeker 43 Disney-apps. 

Volgens de Amerikaanse wetgeving is dit illegaal: de wet op de online privacy van kinderen, de Children's Online Privacy Protection Act (COPPA), stelt namelijk dat een app steeds toestemming moet vragen aan de ouders als een bedrijf ermee gegevens wil verzamelen van kinderen die jonger zijn dan dertien. 

Disney zegt echter dat het bedrijf op geen enkele manier de COPPA-wet overtreedt en "kijkt ernaar uit om zijn apps te verdedigen in de rechtbank", klinkt het in een statement.

Studio 100

Wat alvast zeker is, is dat de spelletjes van Disney enorm populair zijn en ook bij ons kunnen gespeeld worden. Het spelletje Where's My Water? 2 bijvoorbeeld is al 100 miljoen keer gedownload via Google Play en is ook voor Apple-toestellen beschikbaar. En al staat er in de privacyverklaring dat Disney de toestemming van de ouders vraagt als het de gegevens van hun kinderen aan andere bedrijven doorgeeft, het is nog maar de vraag of Disney dat ook doet.

Ook bij ons is al aan het licht gekomen dat bedrijven via apps gegevens van kinderen bijhouden en die doorverkopen aan andere partijen. Zo kwam Studio 100 twee jaar geleden in opspraak door een onderzoek van de Nederlandse media Vara en De Correspondent

Moeten Belgische ouders hun toestemming daar voor geven? "Nee," klinkt het bij Willem Debeuckelaere, de voorzitter van de Privacycommissie. "Maar nieuwe Europese wetgeving zal daar volgend jaar verandering in brengen." 

Jos Dumortier, een professor Privacyrecht van de KU Leuven, beaamt dat. "Nu maakt onze privacywetgeving nog geen onderscheid tussen minderjarigen en meerderjarigen", zegt hij. "Maar dat verandert in mei volgend jaar, wanneer de nieuwe Europese regelgeving over privacy ook bij ons van toepassing wordt. Dan moet net als in de VS een expliciete toestemming gevraagd worden van de ouders om gegevens te vergaren van minderjarigen." Volgens Dumortier zullen de ouders dan ook akkoord moeten gaan met de 'algemene voorwaarden' van een app. 

Ook bij ons is al aan het licht gekomen dat bedrijven via apps gegevens van kinderen bijhouden en die doorverkopen aan andere partijen

Leeftijd

Momenteel is er wel nog discussie over wanneer kinderen zelf deze beslissing kunnen maken. Terwijl voor sommige EU-lidstaten die grens op 16 zal liggen, zal dat voor andere 13 worden. Wat het bij ons wordt, is nog niet helemaal duidelijk.

"En het probleem is natuurlijk: hoe kan Disney met zekerheid vaststellen dat een gebruiker ouder is dan dertien of zestien jaar?", vraagt Dumortier zich nog af. "Is er een zekere vorm van controle vereist, zoals bij de verkoop van sigaretten of alcohol? Of volstaat dan de loutere bewering van de minderjarige?"

'Is er een zekere vorm van controle vereist, zoals bij de verkoop van sigaretten of alcohol? Of volstaat dan de loutere bewering van de minderjarige?'
Jos Dumortier, professor Privacyrecht

Tegelijk kan je je ook afvragen of ouders die 'algemene voorwaarden' dan wel zullen lezen. En zelfs als je dat doet, schrijft Dimitri Tokmetzis van De Correspondent, dan moet je ook de privacyverklaringen lezen van de bedrijven die dankzij de spelletjesapps en -websites aan je gegevens komen. "Alleen al voor drie minuten op Studio100.be zouden we dus 54 privacy policy’s moeten lezen."