Direct naar artikelinhoud
Homohuwelijk

Hoe een terreurdaad deze politicus inspireerde om te strijden voor het homohuwelijk

De Australische liberale senator Dean Smith.Beeld rv

De liberale senator Dean Smith strijdt al enkele jaren voor de legalisatie van het homohuwelijk in Australië. Hij raakte daarvan overtuigd toen een man zijn vriend probeerde te redden bij een terreuraanval en zelf stierf. Het koppel wilde al enige tijd trouwen maar kon dat niet. De senator, zelf homo, heeft nu een wetsvoorstel voor het homohuwelijk ingediend.

Liberale partij Senator Dean Smith legde deze week uit hoe een tragisch incident hem overtuigde om campagne te voeren voor het homohuwelijk. Tijdens een terroristische aanslag in een Lindt café in Sydney in 2014 werd de manager Tori Johnson gedood toen hij zijn vriend Thomas Zinn probeerde te redden. 

Thomas Zinn en Tori Johnson.Beeld Supplied

Nood aan erkenning

In Australië is nog geen wettelijk kader voor het homohuwelijk waardoor hun relatie nooit officieel werd erkend. Op Johnsons overlijdensakte stond dat hij single was. Nochtans was hij al 14 jaar samen met zijn vriend en wilden ze al enige tijd trouwen. Door deze terreurdaad besefte senator Dean Smith hoe cruciaal de erkenning voor het homohuwelijk was. 

"Het incident heeft me zo geraakt dat ik meteen heb besloten aan een oplossing te werken", zo zei hij aan Australische zender ABC. "Ik ben het homohuwelijk beginnen steunen in 2015 en heb geprobeerd het hoger op de politieke agenda te plaatsen." 

Wetsvoorstel voor homohuwelijk

De discussie over de legalisatie van het homohuwelijk domineert al enige tijd het publieke debat. Eerste minister Malcolm Turnbull is voorstander van het homohuwelijk en wou eerder al een volksraadpleging voor de legalisatie van het homohuwelijk. Die kwam er uiteindelijk niet. Er is wel een wetsvoorstel van Smith (foto) ingediend voor het homohuwelijk. 

Tijdens een bijeenkomst van de liberale parlementsleden twee dagen geleden weigerde de partij om zich achter het wetsvoorstel van Smith te scharen. Er wordt nu gekeken of er een 'conscience vote' in het parlement kan worden gehouden. Australische media berichten dat tegen het einde van dit jaar zou homohuwelijk legaal moeten zijn.