Boerenbond raamt schade van fipronilcrisis op minstens 10 miljoen euro

© Photo News

De Boerenbond raamt de schade van de fipronilcrisis tot op vandaag op minstens 10 miljoen euro. De beroepsorganisatie vraagt daarom aan de Vlaamse en federale regering om snel maatregelen te treffen, zodat de getroffen bedrijven snel vergoed kunnen worden.

Maandag maakte het FAVV bekend hoeveel en welke types van bedrijven uit de ruime pluimvee geblokkeerd werden vanwege het fipronilschandaal. “Aan de hand hiervan raamt Boerenbond de schade tot op vandaag op minstens 10 miljoen euro”, klinkt het dinsdag in bij de beroepsorganisatie.

Bij die berekening houdt de Boerenbond naar eigen zeggen rekening met het waardeverlies van eieren die moesten opgeslagen en/of vernietigd worden, de kost van vernietigen van eieren en eventueel ruimen van dieren, zowel op leghennen-, opfok als op moederdierbedrijven.

© Geertje De Waegeneer

Gezamenlijke klacht

“Alles wijst op frauduleuze praktijken die onafgezien van de mogelijke impact op de volksgezondheid ook zware gevolgen hebben voor individuele pluimveebedrijven. Uit het gerechtelijk onderzoek dat loopt, moet blijken wie verantwoordelijk is. We vinden dat de verantwoordelijke(n) niet alleen berecht moet(en) worden. Ze moeten ook de geleden en nog te lijden schade van de betrokken bedrijven vergoeden.”

Om individuele leden te ondersteunen in hun schadeclaim, zal de Boerenbond zijn leden pluimveehouders voorstellen om aan te sluiten bij een gezamenlijke klacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter die het onderzoek leidt, klinkt het voorts.

Steun door overheid

“In de eerste plaats moet de schade verhaald worden op de fraudeurs. Maar aangezien de afhandeling van het onderzoek lang op zich kan laten wachten, vragen we aan de ministers van landbouw Denis Ducarme (MR) en Joke Schauvliege (CD&V) om ook mogelijkheden van steun of schadevergoeding door de overheid te onderzoeken. We denken daarbij aan een vergoeding vanuit het Sanitair Fonds, naar analogie met de dioxinecrisis, en overbruggingskredieten met staatssteun”, zegt Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen