Direct naar artikelinhoud

Vader van Nederlandse koningin Máxima overleden

Jorge Zorreguieta (links) in 2005.Beeld anp

De vader van de Nederlandse koningin Máxima, Jorge Zorreguieta, is op 89-jarige leeftijd in Buenos Aires overleden. Dat hebben koningin Máxima en koning Willem-Alexander via een persoonlijke verklaring "met groot verdriet" officieel bekendgemaakt. De vader van Máxima leed al lange tijd aan een vorm van non-Hodgkin lymfoom, aldus de mededeling die de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst deze nacht verspreidde.

Zorreguieta overleed op 89-jarige leeftijd in de kliniek Fundaleu in Buenos Aires. Koningin Máxima, die in het weekeinde naar Argentinië was gekomen, was in de kliniek aanwezig. Dinsdagmorgen vroeg werd ze bij aankomst gefilmd door de Argentijnse televisiezender Todo Noticias.

Het Nederlandse koningspaar zal met hun drie dochters de besloten begrafenis bijwonen. Media is gevraagd hun privacy te respecteren. Koningin Máxima was sinds het weekeinde aan de zijde van haar vader.

Ernstig ziek
Jorge Zorreguieta was al enkele jaren ernstig ziek. In november 2014 werd hij in dezelfde kliniek, die gespecialiseerd is in de behandeling van leukemie, opgenomen. Toen al werd voor zijn leven gevreesd en brachten media zelfs het bericht dat hij was overleden. Zorreguieta herstelde echter en was dit voorjaar zelfs in Nederland voor de viering van de vijftigste verjaardag van zijn schoonzoon koning Willem-Alexander.

Zorreguieta was onderminister van Landbouw ten tijde van de Argentijnse dictatuur van Jorge Videla.

Vader van Nederlandse koningin Máxima overleden
Beeld photo_news

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Jorge Zorreguieta was in Nederland vooral vanwege zijn verleden bekend. Hij was in Argentinië onderminister van Landbouw tijdens de bloedige militaire dictatuur van generaal Jorge Videla. Dat Zorreguieta in die tijd in de regering zat, legde van meet af aan een grote politieke lading op het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima.

Spaans-Baskische familie
Jorge Horacio Zorreguieta (18 januari 1928) kwam uit een van oorsprong Spaans-Baskische familie. Met zijn eerste vrouw, filosofe Marta López Gil, kreeg hij drie kinderen. Later trouwde hij met de zestien jaar jongere María del Carmen Cerruti, met wie hij vier kinderen kreeg. Máxima (1971) is de oudste.

Technocraat
Na de staatsgreep van Videla in 1976 werd Zorreguieta onderminister van Landbouw. De militairen bleven aan de macht tot 1983. Zorreguieta trad in 1981 uit de regering, maar bleef tot op hoge leeftijd in tal van functies actief en invloedrijk in de voor Argentinië zo belangrijke landbouwwereld.
Na het einde van het militaire bewind werden de kopstukken van het Videla-regime vervolgd voor het schenden van de mensenrechten. Zorreguieta bleef buiten schot, mede omdat hij slechts werd gezien als technocraat. Ook pogingen vanuit Nederland hem vervolgd te krijgen mislukten. Zelf ontkende Zorreguieta op de hoogte te zijn geweest van de misstanden van het Videla-regime.

"Een beetje dom"
In 1999 kwam hij in Nederland in beeld, toen bekend werd dat zijn dochter Máxima een relatie had met Willem-Alexander. De commotie nam toe door uitspraken van de prins tijdens een bezoek aan New York. Hij drong bij journalisten aan op beter bronnenonderzoek inzake de gebeurtenissen. Hij verwees naar een brief in de Argentijnse krant La Nación, die later van Videla bleek te zijn. "Een beetje dom'', zei Máxima daar over.

Niet welkom op huwelijk
Politiek Den Haag was het er over eens dat de aanwezigheid van Zorreguieta niet gewenst was bij een eventueel huwelijk van de kroonprins. Toenmalig premier Wim Kok moest zich in veel bochten wringen om Zorreguieta ervan te overtuigen weg te blijven bij het huwelijk. Uiteindelijk lukte dat. Ook daarna was hij niet welkom bij officiële gelegenheden, zoals de inhuldiging van Willem-Alexander. Voor familie-aangelegenheden kwam hij echter regelmatig naar Nederland. Zo ook dit voorjaar voor de viering van de vijftigste verjaardag van de koning. Zorreguieta was toen al ernstig ziek. Sinds 2014 werd hij behandeld voor leukemie.

Máxima's broer Martin, moeder Maria en vader Jorge Zorreguieta.Beeld anp
Jorge Zorreguieta in november 2003.Beeld epa

Lees ook

Geselecteerd door de redactie