Vrees voor geweld na ontvoering zoon El Chapo

Terwijl het westen van Mexico vreest voor een opleving van de bloedige drugsoorlog, na de ontvoering van een zoon van drugsbaron El Chapo, genieten toeristen aan de Caraïbische kust van een ongestoorde vakantie. De afstand tussen Cancun, waar veel Belgen verblijven, en Puerto Vallarta beslaat bijna 2.000 kilometer.
AFP or licensors

Begin deze week stormden zeven gewapende figuren vlak na middernacht in de badplaats Puerto Vallarta het luxe restaurant La Leche binnen. Binnen vierde onder meer de 30-jarige Jesus Alfredo Guzman een feestje. Samen met tenminste vijf anderen werd deze zoon van Joaquin Guzman, één van de leiders van het beruchte Sinaloa drugskartel, ontvoerd.

Veiligheidsexperts in Mexico waarschuwen dat de brutale kidnap een nieuwe geweldsgolf kan uitlokken in de westelijke provincies Jalisco en Sinaloa. Volgens het openbaar ministerie zit een concurrerende drugsbende achter de ontvoering. De Canadese regering reageerde gelijk door een negatief reisadvies af te kondigen voor dit gebied waar veel Canadezen op vakantie gaan.

Voor Belgische toeristen hoeft de oplaaiende strijd om macht en smokkelroutes weinig te betekenen. "We spreken in Mexico nooit over het hele land, maar over de verschillende deelstaten", zegt een woordvoerder van de Belgische ambassade in Mexico-Stad. "Aangezien veruit de meeste van onze landgenoten vliegen naar Cancun aan de Caraïbische kust raakt dit hen amper."

AFP or licensors

"Toeristen genieten van een onbezorgde vakantie"

De Mexicaanse drugsoorlog eiste sinds 2006 al 150.000 doden en vermisten. Toch bleef het schiereiland Yucatán altijd redelijk rustig. Zo is het moordcijfer in de Caraïbische regio met witte stranden en oude Maya-steden niet hoger dan in Finland: circa 1 per 100.000 inwoners. In ’s lands gevaarlijkste stad daarentegen, Acapulco aan de Pacifische kust, ligt het moordcijfer honderd keer hoger.

"Er gebeurt hier nooit iets", zegt Luciano Consoli, hoteleigenaar in het Caraïbische toeristendorp Mahahual ten zuiden van Tulum. "Hoogstens een enkele diefstal, maar nooit buitensporig bendegeweld. Ik heb het idee dat die drugsbendes hier niet actief zijn." Net als in Playa del Carmen genieten toeristen op de strandbedden een onbezorgde vakantie. En men kan ongestoord ’s avonds over straat.

Brutale bendestrijd op steenworp van toeristenwinkeltjes

Gouverneur Aristóteles Sandoval van de provincie Jalisco heeft een moeilijker verhaal. In gesprek met de Mexicaanse pers stelt hij dat Puerto Vallarta "een veilige gemeente is". Ondanks de brutale bendestrijd op een steenworp afstand van toeristenwinkeltjes en uitgaanstentjes. "We nodigen iedereen uit om ons te blijven bezoeken", aldus Sandoval.

Eerdere tragische gebeurtenissen verklaren echter waarom Canada en de Verenigde Staten hun burgers oproepen uiterst voorzichtig te zijn in de westelijke provincies. Twee Australische surfers werden vorig jaar vermoord toen ze ’s nachts door Sinaloa reden. De twee lagen verkoold in hun afgebrande busje. Een jaar eerder overleefde een Amerikaan een motortocht langs de westkust niet. Hij hoopte het WK Voetbal in Brazilië te bereiken.

Juist de opkomende misdaadorganisatie "Jalisco Nieuwe Generatie", die Chapo’s zoon ontvoerde, heeft enkele gewelddadige acties op haar naam staan. In een treffen met het leger schoten ze met raketwerpers een militaire helikopter uit de lucht. Daarvoor lokten ze al eens een compleet politiekonvooi in een dodelijke val. Nu El Chapo sinds januari gevangen zit, proberen zij territorium van het Sinaloa-kartel af te pakken.

De ontvoering is alweer de derde aanval op de familie van El Chapo in enkele maanden tijd. Eerder werd het huis van de moeder van de gedetineerde bezet door bewapende tegenstanders. En eind juli werden twee tienerneefjes vermoord van Emma Coronel. Zij is de huidige vrouw van de drugsbaron.

Meest gelezen