© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© REUTERS

© REUTERS

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Auto rijdt “doelbewust” in op militairen nabij Parijs: “Verdachte opgepakt”

Een verdachte is door de Franse politie gearresteerd. Hij werd van een autostrade, de A16, geplukt. Volgens Franse media is de arrestatie ‘tumultueus’ verlopen. Die komt er nadat deze ochtend een auto ingereden was op een groep Franse militairen in Levallois-Perret, een randgemeente van Parijs. Het antiterrorisme-parket heeft het onderzoek overgenomen en beschouwt het incident als een terreurdaad.

adm

Woensdagochtend is een wagen ingereden op een groep militairen. Omstreeks 8.15 uur kwamen de militairen uit hun tijdelijke kazerne, een sociale woonblok uit de jaren 50, nabij het gemeentehuis van Levallois-Perret om aan hun patrouille te beginnen. De toegang tot dat gebouw ligt in een doodlopende straat, daar werden ze opgewacht en aangereden.

De bestuurder werd rond 13.30 uur opgepakt op de A16 tussen Boulogne-sur-Mer en Calais, ter hoogte van Marquise. De man, die met een zwarte BMW reed, werd geraakt door vijf kogels en zou er erg aan toe zijn. De man werd opgepakt door de BRI, de Brigade de Recherche et d’Intervention, van Rijsel en Rouen.

Er wordt nog nagegaan of de man, geboren in 1980, inderdaad de bestuurder is van de auto die woensdagochtend inreed op de militairen. Een gerechtelijke bron vermoedt alleszins van wel, “omdat hij in de auto zat en heeft geprobeerd te vluchten”. Tijdens zijn vluchtpoging is de man ingereden op een of meerdere (politie)voertuigen. Volgens BFMTV maakte hij een beweging die kon wijzen op een wapen, en de politie opende daarop het vuur. De man, niet bekend bij de politie, werd overgebracht naar het ziekenhuis.

© AP

“Ongetwijfeld een opzettelijke daad”

“Dit is ongetwijfeld een opzettelijke daad”, zegt de burgemeester van aan BFM TV. “De auto trok plotseling heel snel op, wanneer de militairen buiten kwamen”, vertelt hij. Nog volgens de burgemeester stond de wagen “strategisch” opgesteld om de militairen aan te rijden. Later op de dag stelde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerard Colomb dat het wel degelijk om een “moedwillige daad” gaat.

Volgens ooggetuigen reed de dader met een donkerkleurige BMW.

In totaal raakte zes militairen gewond, drie van hen waren er erg aan toe, maar verkeerden nooit in levensgevaar. Het antiterrorisme-parket heeft een onderzoek geopend.

Nog volgens de burgemeester is Levallois een “kalme en veilige” voorstad waar “nooit incidenten zijn”. De betrokken militairen maken deel uit van de zogenaamde Operation Sentinelle, waarbij militairen ingezet worden om op straat te patrouilleren en belangrijke gebouwen, zoals synagoges en regeringsgebouwen, te bewaken.

In een communiqué veroordeelde de Franse defensieminister Florence Parly de aanval als “een laffe daad”. “Het lopende onderzoek zal de motivaties van de dader bepalen, en de omstandigheden waarin hij heeft gehandeld”, aldus nog Parly.

Afgelopen zaterdag werd aan de voet van de Eiffeltoren opgepakt met een mes. De man bleek banden te hebben met IS maar had ook een ernstig psychiatrisch verleden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer