Direct naar artikelinhoud
Parijs

Militairen gewond na aanrijding nabij Parijs, dader gevat

Agenten op de plaats waar de militairen werden aangereden.Beeld REUTERS

In de Parijse voorstad Levallois-Perret is een auto ingereden op militairen. Daarbij zijn zes gewonden gevallen. De politie startte een klopjacht op de dader; die is inmiddels opgepakt, zo melden de autoriteiten. De anti-terreureenheid van het Franse parket heeft een onderzoek geopend.

De aanrijding vond even na 8 uur plaats aan de militaire kazerne aan de Place de Verdun, in het centrum van Levallois-Perret. Enkele militairen verlieten net de kazerne, toen een wagen op hen inreed. De dader reed er na het incident meteen vandoor, zo bevestigde de politie aan AFP. De omgeving werd afgezet.

Twitter bericht wordt geladen...

Intussen is de dader na een achtervolging door de politie gearresteerd op de autostrade tussen Parijs en Boulogne-sur-Mer. De Franse premier Edouard Philippe bevestigt dat de opgepakte man de dader van de aanrijding is. Volgens Franse media zou er ook geschoten zijn tijdens de arrestatie. 

Volgens de politie zijn bij de aanrijding zes militairen gewond geraakt. Vier van hen hebben slechts lichte verwondingen, maar twee anderen zijn er erger aan toe. Ze zouden niet in levensgevaar verkeren. 

De militairen maken deel uit van Opération Sentinelle. Daarbij worden militairen ingezet om op straat te patrouilleren en belangrijke gebouwen te bewaken. 

De burgemeester van Levallois-Perret heeft het incident meteen veroordeeld in een reactie aan France Info. Patrick Balkany sprak van een "mogelijke aanslag" op militairen. Volgens de burgemeester, die zelf getuige was van de aanrijding, "lijdt het geen twijfel dat dit een opzettelijke daad was". De aanrijdende wagen, een BMW, stond volgens hem geparkeerd in een steegje en kwam tevoorschijn toen de militairen hun kazerne verlieten.

De anti-terreureenheid van het Parijse parket heeft een onderzoek geopend naar de bestuurder. Hij wordt verdacht van een terroristische moordpoging op een gezagsdrager. Minister van Defensie Florence Parly zegt dat het onderzoek de motieven en de juiste omstandigheden van deze "laffe daad" moet uitwijzen.

Militairen gewond na aanrijding nabij Parijs, dader gevat
Beeld REUTERS
Militairen gewond na aanrijding nabij Parijs, dader gevat
Beeld AFP

Opération Sentinelle

Frankrijk is nog steeds in opperste staat van paraatheid na een reeks aanslagen van islamistische militanten. De voorbije twee jaar vielen in het land in totaal meer dan 230 dodelijke slachtoffers.

Eerder deze week zei de Franse Defensieminister Florence Parly dat Opération Sentinelle zo lang van kracht blijft als nodig is. Deze soldaten en andere agenten werden de afgelopen maanden al geregeld het doelwit van aanvallen. In april werd een politieman doodgeschoten op de Champs-Elysées. Verscheidene aanslagen op de veiligheidsdiensten mislukten, zoals op de Champs-Elysées, vlak bij het Louvre en buiten de Notre-Dame.

Opération Sentinelle
Beeld REUTERS

Twitter bericht wordt geladen...

Opération Sentinelle
Beeld AFP