Direct naar artikelinhoud
Filmrecensie

'The Big Sick': Wanneer coma comedy wordt

‘The Big Sick’ is onverwachte zomerhit met charme en diepgang
Beeld RV

Een Amerikaanse romcom over een moslimfamilie. Een klein filmpje dat in volle zomer de box office veroverde. Een waargebeurd ziekenhuisdrama dat tegelijk écht grappig is. The Big Sick is op vele vlakken een uitzonderlijke film – maar laat net de kans liggen om een klassieker in zijn genre te worden.

Het begint als het zoveelste boy meets girl-verhaaltje. Een comedian (Kumail Nanjiani speelt zichzelf in deze autobiografische film) leert na een van zijn optredens de sprankelende Emily (Zoe Kazan) kennen. Ze duiken samen in bed, voelen vlinders, beginnen een relatie. Maar wanneer blijkt dat Kumail niet van plan is om Emily voor te stellen aan zijn conservatieve Pakistaans-Amerikaanse ouders, volgt de breuk.

Einde verhaal? Integendeel: wanneer Emily plots in coma belandt, komt hun relatie vreemd genoeg in een stroomversnelling terecht. Of toch voor Kumail: die begint zijn houding duchtig in vraag te stellen terwijl zijn ex voor haar leven vecht.

Tussen traditie en moderniteit

The Big Sick had een muf (en melig) ziekenhuisdrama kunnen worden, maar een nooit opdrogend infuus van bijzonder leuke grappen en frisse dialogen houdt de film in blakende gezondheid. Bovendien heeft het verhaal een gelaagdheid die je niet verwacht in een zomerse romcom. Centraal staat Kumails moeilijke onderhandeling tussen traditie en moderniteit, die voor kijkers met een migratieachtergrond erg vertrouwd moet voelen.

Tussen traditie en moderniteit
Beeld RV

Alleen jammer dat de film enigszins in hetzelfde bedje ziek is: Nanjiani, Gordon en regisseur Michael Showalter kunnen niet kiezen tussen de traditionele happy end en een rebelsere afwikkeling. En doen dan maar alles tegelijk. Gelukkig bent u op dat moment allang bezweken voor de vele charmes van The Big Sick.

Romantische komedie
Regie:
Michael Showalter
Met: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holly Hunter, Ray Romano
Duur: 120 min.