Direct naar artikelinhoud
Fipronil

Eierenhulplijn staat roodgloeiend

Eierenhulplijn staat roodgloeiend
Beeld AFP

De finopril-hulplijn van het Federaal voedselagentschap FAVV, die gisteren in het leven werd geroepen, staat roodgloeiend. De bevolking zit duidelijk met veel vragen.

De regering heeft het roer van de fipronil-kwestie in handen genomen. Een van de nieuwe maatregelen: een gratis hulplijn voor de bezorgde burger. Die leidt naar het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV), waar telefonisten uw vragen beantwoorden. En die zijn er in overvloed, zo blijkt. Meteen nadat de lijnen werden geopend, stroomden de oproepen binnen.

Een steekproef leert dat het tot tien pogingen duurde om iemand aan de lijn te krijgen. En ook dan had die niet altijd de nodige antwoorden. Op een vraag over het gezondheidsgevaar antwoordde een eerste telefonist dat je daarvoor ‘zeker 1.000 eieren moet eten’. Welke symptomen een extreme dosis fipronil zouden veroorzaken, kon ze geen antwoord op geven.

Op een vraag over het gezondheidsgevaar antwoordde een eerste telefonist dat je daarvoor ‘zeker 1.000 eieren moet eten’

Een tweede telefonist bleek beter op de hoogte. “De aangetroffen waarden zijn geen bedreiging voor uw gezondheid en die van uw kinderen”, klonk het. “Als u uw hele leven lang uitzonderlijke waarden fipronil consumeert, dan kunnen er problemen optreden met uw lever, nieren en schildklier.”

De hulplijn werd overrompeld en kende een moeilijke start. Na halfelf leek die eerste drukte al voorbij. Wie vragen heeft voor het Federaal Voedselagentschap, kan die stellen op het gratis nummer 0800/13.550.